Це спричинило безконтрольне скидання води з Каховського водосховища. Уже затоплено десятки навколишніх сіл нижче по Дніпру. Йдеться про небезпеку для сотень тисяч людських життів, є проблеми з доступом до прісної води.

Президент Володимир Зеленський провів екстрене засідання Ради національної безпеки і оборони щодо ситуації на Каховській ГЕС.

«Провів термінове засідання РНБО. Цієї ночі о 02:50 російські терористи здійснили внутрішній підрив конструкцій Каховської ГЕС. У зоні підтоплення майже 80 населених пунктів. Доручено провести евакуацію з районів ризику та забезпечити питною водою всі міста й села, які забезпечувалися водою з Каховського водосховища», — зазначив глава держави після його завершення.

З інформацією перед членами РНБ виступили міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, генеральний директор «Укргідро-енерго» Ігор Сирота, перший заступник міністра захисту довкілля і природних ресурсів Олександр Краснолуцький та президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Ураховуючи, що в зоні підтоплення опинилося 80 населених пунктів, члени Радбезу заслухали інформацію голів Херсон-ської та Запорізької обласних військових адміністрацій Олександра Прокудіна та Юрія Малашка, а також командувача ОСУВ «Одеса» Едуарда Москальова щодо актуальної ситуації.

За результати обговорення дані доручення про евакуацію цивільних із зон ризику та забезпечення питною водою населених пунктів, які залежать від Каховського водо-сховища.

Водночас членів РНБО поінформували, що у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, а також є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн.

Стосовно ситуації на Запорізькій АЕС, то повідомлено, що наразі український персонал станції тримає її під контролем та має інструменти на випадок будь-якого розвитку подій.

Крім того, члени РНБО погодили комплекс міжнародних заходів, серед яких — скликання засідання Ради Безпеки ООН, звернення до міжнародних природоохоронних організацій, до Міжнародного кримінального суду, оскільки такі дії росіян містять явні ознаки порушення Женевської конвенції.

«Російські терористи руйнуванням дамби Каховської ГЕС лише підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі. Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору. Лише Перемога України поверне безпеку. І ця Перемога буде. Ані водою, ані ракетами, ані чим завгодно ще терористам не вдасться зупинити Україну», — зазначив В. Зеленський.

Як повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін, в області приблизно 16 тисяч людей опинились у критичній зоні правого берега Дніпра За його словами, нині відбувається евакуація населення з небезпечних ділянок.

«У Херсонській області частково або повністю підтоплено Тягинку, Львове, Одрадокам’янку, Іванівку, Микільське, Токарівку, Понятівку, Білозерку, мікрорайон Острів. Ми розуміємо, що будуть підтоплені й інші населені пункти, готові до цього. Наразі організовано евакуацію мешканців цих населених пунктів автобусами до Херсона, далі — до Миколаєва, звідти — до Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва та інших міст», — зазначив він.

Міністр МВС Ігор Клименко повідомив, що на Херсонщині евакуйовано вже понад 700 людей. «Працюємо. Допомагаємо громадянам на звільненій правобережній частині Херсонщини. Переживаємо за наших людей, які залишилися на тимчасово окупованій лівобережній частині регіону, бо для російських терористів життя не має жодної цінності», — сказав він.

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак назвав підрив дамби черговим воєнним злочином росіян. За його словами, це екоцид. «росіяни відповідатимуть за можливе позбавлення питної води людей на півдні Херсонщини та в Криму, можливе знищення частини населених пунктів і біосфери», — наголосив він.

Окупанти вчинили теракт з метою тиску на Сили оборони та Україну загалом. Про це повідомила в ефірі телемарафону керівник Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

«Росіяни підірвали частину конструкції (ГЕС) і використовують чергову карту техногенного шантажу, щоб тиснути на Сили оборони, тиснути на Україну в цілому. Не маючи сил більше чекати, звідки ж піде той контрнаступ, вони намагаються таким чином спровокувати певну ситуацію», — зазначила Гуменюк.

Водночас, за її словами, зрозумівши, що накоїли, зараз загарбники самі евакуюються. «Тому що в першу чергу страждає лівий берег річки Дніпро, оскільки він географічно нижчий і, відповідно, перша частина води — основне затоплення — припаде саме туди», — пояснила вона.

​Вл. інф.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.


Скріншот відео з відкритих джерел.