Їм вже не звикати до злочинів. Малайзійський літак збили. Мирні українські міста із землею зрівняли. На Київщині відзначилися. По вокзалу в Краматорську гатили, торговельний центр у Кременчуці розстріляли, по Будинку офіцерів у Вінниці прицільно били.

Далі — більше! Увійшли в раж. Вони самі вже не зупиняться. Як мовиться, точка неповернення перейдена. Назад дороги немає! Їм вже все одно: що там дозволяє, а що і яка міжнародна конвенція засуджує! Вони — поза законом!

І хоч путін відмовляється від будь-якого розслідування, мовляв, йому й без того відомо, що це справа рук «київського режиму», керованого «колективним Заходом», неспокій наростає. Що може бути на черзі? Невже Запорізька атомна, яка нині контролюється росіянами і просто таки нашпигована вибухівкою, а рівень води в охолоджувальному ставку тим часом продовжує падати. Поки що її достатньо, але що може статися після того, як її рівень впаде нижче за критичну відмітку!..

Сподіваємося на приїзд генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, який особисто очолить наступну ротацію місії на Запорізькій АЕС.

«Після тривожних подій, пов’язаних із руйнуванням дамби Каховської ГЕС, наступного тижня я очолю чергову ротацію нашої місії з підтримки та допомоги МАГАТЕ на Запорізькій АЕС із посиленою командою», — написав той у Твіттері.

Ну, а щодо «ето нє ми», то вибух на Каховській ГЕС зафіксував магнітометр у румунському Бухаресті. Це є ще одним ймовірним підтвердженням, що руйнування дамби сталося внаслідок вибуху всередині, а не від зовнішнього обстрілу. Відповідні графіки опублікував незалежний дослідник, фізик Річард Кордаро у Твіттері, інформують ЗМІ.

«Я вважаю, що на дамбі потрібно було провести кілька підготовчих вибухів перед основним вибухом. Ось те, що привернуло мою увагу, — серія синхронізованих вибухів», — додав фізик.

Очевидно, Каховську гідроелектростанцію рашисти підірвали, намагаючись зупинити просування українських підрозділів. Але для того щоб це довести, назвати винних і притягнути їх до відповідальності, кажуть експерти, мусимо пройти складний шлях розслідувань. Згадайте, скільки тривало розслідування катастрофи малайзійського «Боїнга MH17» на Донбасі.

Якщо керуватися не логікою, а офіційною позицією кремля, то виходить, що це Україна сама підірвала ГЕС, щоб сьогодні (під час війни, яка й без того щодня вимагає величезних коштів) виділити півтора мільярда гривень для будівництва нових магістральних водогонів, які дадуть змогу забезпечити водою міста у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областях.

Тим часом американський Інститут вивчення війни відкинув російську версію, за якою ГЕС підірвали українці. Аналітики вважають, що «росіяни більше зацікавлені у затопленні нижнього Дніпра», ніж українці.

«Підрив Каховської ГЕС вигідний росії, звинувачення на адресу України є абсурдними», — стверджують фахівці ISW.
«росія може використати повінь, щоб розширити Дніпро та ускладнити українські спроби контрнаступу через і без того складний водний об’єкт», — йдеться у зведенні ISW.

«Дії російських окупантів на Каховській ГЕС свідчать, що рашисти не мають здорового глузду, а тому, не вагаючись, можуть вчиняти техногенні катастрофи. Тож перебування загарбників на Запорізькій АЕС несе загрози для ядерної та радіаційної безпеки».

На цьому наголосив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін у коментарі для ЗМІ.

Ситуація на Запорізькій АЕС будь-якої миті може вийти з-під контролю та стати критичною, — підтвердив його слова перший заступник міського голови Енергодара Самойдюк. Тож мешканців просять залишити місто та території навколо...

Тим часом уже і на центральних телевізійних каналах рф починають лунати тверезі думки, мовляв, за риторикою офіційного кремля виходить, що «сво» проводилась саме для того, щоб взяти під контроль Північно-Кримський канал, зруйнувати Каховську ГЕС і позбавити Крим води?! То це ж безглуздо!!!

А захлинулись би ви тою водою!

Стежимо за подіями.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.