Перші дев’ятнадцятеро мешканців Херсонщини прибули до Хмельницького евакуаційним поїздом. Ще 55 – доставлено із Запоріжжя. На пероні їх зустріли рятувальники та волонтери. Про те, що насамперед потрібно, біженці могли розповісти представникам влади та Червоного Хреста.

Частина евакуйованих планують залишитися у Хмельницькому та в області. Це переважно ті, чиї близькі раніше переїхали сюди, рятуючись від ворожих обстрілів. Частина в пошуках нових помешкань хочуть вирушити далі.

Поки волонтери пригощають сніданком, а відповідні служби оформляють необхідні документи для отримання допомоги та розміщення, психологи намагаються заспокоїти прибулих. Це переважно жінки з дітьми та літні люди.

Усі вони налякані, багато хто із сльозами на очах розповідає про побачене та пережите.

Пан Василь, котрому вже за сімдесят, не може втримати емоцій: «Це не люди, це якісь виродки, що могли вчинити таке». Зранку після підриву станції ще не всі місцеві жителі до кінця зрозуміли, що сталось. Він теж пішов до Дніпра, аби поглянути, що робиться. Побачене вжахнуло. Вода несла домашню худобу, дахи, частини будівель — змивала все, що стояло на її шляху.

Для багатьох це стало останньою краплею. Адже й до того доводилося жити під постійними обстрілами, які не припинялись ані вдень, ані вночі. Здавалося, пережили все: міни, ракети, снаряди і безпілотники. Але те, що нелюди підірвали ГЕС, не вкладалось у голову. Тільки апокаліптичні картини навколо свідчили про те, що все це жорстока реальність.

Люди розуміють, що жахливі наслідки цієї катастрофи ще попереду. «Навіть якщо вода спаде, то легше там не буде», — переконаний пан Василь. Уже зараз зрозуміло, що без зрошення землі перетворяться на солончаки.

Рибі, тваринам там не вижити... А на затоплених островах загинули тварини і птахи. Бобрів винесло з водою просто на вулиці міста, і тепер вони бродять Херсоном...

З болем розповідають і про те, що твориться на лівобережжі. Там подекуди вода піднялась до п’яти метрів, тож шансів врятувати майно, будівлі, домашніх тварин майже немає. А найстрашніше те, що там росіяни не дають евакуювати людей на правий берег.

Очевидці кажуть, що навіть своїх військових ворог не попередив про затоплення, тож ті поспіхом втікали, покидаючи техніку і зброю. Але й це не примусило рашистів зупинити бомбардування української сторони. Це справжнє пекло, коли під тобою вода, а з неба падають снаряди.

— Там уже нічого немає: ні життя, ні будинків, ні роботи, — доповнює ще один херсонець. — Людям ніде подітись, багато просто лізли на дерева, очікуючи допомоги.

Усі прибулі, навіть ті, чиї помешкання не були затоплені, налякані і перебувають у стресовому стані. Ті, чиї квартири не було залито водою, встигли зібрати хоч якісь речі. Пані Яна змогла взяти хоча б найнеобхідніше для сина, а замість іншого багажу — клітку з кицею. Інша мама із сином прихопили з собою двох котів — не залишати ж було їх на смерть!

Ще одна жінка розповіла, що її чоловік залишився вдома із котом і собакою. Але вже після того, як дружина поїхала, він розповів їй, що вода прибуває. Тож, швидше за все, доведеться взяти ночви і плисти на них разом із домашніми улюбленцями, щоб врятуватись.

Не всім вдалося прихопити навіть такий нехитрий скарб. Добре, якщо змогли взяти хоч якісь заощадження та документи. Тож багато хто не може навіть уявити, як і де житиме далі. Щасливчиками вважають тих, хто повернувся на свою малу батьківщину — в них хоч якісь родичі та куток знайдуться.

А от одна мешканка Херсона приїхала до доньки, котра перебралася на Хмельниччину ще торік, рятуючись від війни. Тепер житимуть разом. А про те, чи повернуться до отчого дому, тепер навіть думати не можуть.

— У Городоцькій міській територіальній громаді підготовлено місця для прийому людей, — розповів перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін. — Це перша локація, де будемо їх розміщувати. Уже готово майже дві тисячі місць. Але, зважаючи на те, що навчальний рік у школах завершено, ми готові розмістити в освітянських та інших закладах до десяти тисяч людей.

Хмельничани не тільки приймають евакуйованих, але й дуже оперативно збирають вантажі підтримки на Херсонщину. Уже в дорозі машина із 22 тоннами питної води, за нею поїде така само друга. Крім того, відправили майже 15 тонн пального. Готується до відправки два десятки генераторів. Передали також насоси для відкачування води, харчі, одяг.

Хмельницький.

Фото надано ГУ ДСНС у Хмельницькій області.

Готові прийняти

1700 постраждалих із Херсонщини готові розселити працівники Державного підприємства «Ліси України».

ДП надає місця для безоплатного проживання в лісництвах і лісгоспах по всій країні. Також є можливість поселити на 1—2 дні перед відправкою в готелі філії «Миколаївське лісове господарство» до 12 осіб.

Для зв’язку нашій газеті надано контактні дані відповідальних осіб по регіонах і кількість вільних місць в областях:

 Закарпатська, Львівська, Івано-Франківська — 457 місць, +380506774195

 Миколаївська, Одеська — 12 місць, +380668887259

 Сумська, Чернігівська — 180 місць, +380971913557

 Чернівецька, Хмельницька, Тернопільська — 262 місця, +380979670813

 Рівненська, Волинська — 215 місць, +380673613005

 Полтавська, Харківська — 131 місце, +380501496839

 Житомирська, Київська — 150 місць, +3800679893699

 Вінницька, Кіровоградська, Черкаська — 286 місць, +380935596526

Олена ІВАШКО.

Миколаївська область.