Відтоді кремль шантажує Україну і світ «мирним атомом». Уже в травні цього року окупанти розмістили вибухівку в приміщенні турбінного відділення 4-го енергоблоку.

А тепер вибухонебезпечною є вся територія станції, яку контролюють півтисячі військових країни-терориста.

Нині, коли путінські «асвабадітєлі» дуже невпевнено почуваються під тиском українського контрнаступу, у москві традиційно нервово хапаються за «червону кнопку» як за останній аргумент своєї «могутності і сили». Ще 22 червня Президент Володимир Зеленський заявив про плани московії влаштувати теракт на ЗАЕС. За тиждень наша розвідка повідомила — російський контингент залишає станцію й вивозить документацію... У ніч на 4 липня станція втратила живлення з основної лінії електропередач, і її підключили на єдину доступну резервну лінію.

А на ранок вівторка соцмережами росіяни запустили фейк про те, що нібито Україна в ніч на 5 липня може атакувати Запорізьку атомну безпілотниками. ГУР МОУ відреагувало: мовляв, очікувати від мавпи з атомом можна чого завгодно, але наразі йдеться про підвищення градуса ядерного шантажу, проведення ІПСО з метою посіяти паніку в українському суспільстві й деморалізувати наших захисників.

Проте раніше керівник ГУР Кирило Буданов в інтерв’ю The New Statement сказав: «План теракту на ЗАЕС повністю розроблено та затверджено. Для прискорення катастрофи вони (росіяни) можуть використати технічні засоби»...

Увечері 4 липня прес-служба ЗСУ попередила про можливі провокації загарбників на ЗАЕС. А саме, що на зовнішній крівлі 3-го та 4-го енергоблоків АЕС загарбники розмістили предмети, схожі на вибухові пристрої. Їхній підрив не повинен пошкодити енергоблоки, але може створити картинку обстрілів з боку України. У військовому відомстві запевнили: ситуація відстежується та контролюється. ЗСУ готові діяти за будь-яких умов...

Ніч атомного напруження минула без жахливих сенсацій. Але загроза залишається. За словами заступниці очільника Міноборони Ганни Маляр, рф нагнітає ситуацію навколо Запорізької атомної електростанції та може вдатись до терористичних дій на її території, щоб переломити перебіг війни на свою користь. Вона закликала зберігати спокій, довіряти виключно офіційним джерелам інформації та дотримуватись їхніх рекомендацій.

Раніше в аналітичному звіті за 23.06 Інститут вивчення війни зазначав, що в разі терористичного акту в Енергодарі окупаційне військо рф не зможе контролювати його наслідки. Аналітики припустили, що сигналами про підготовку до диверсій на станції росіяни намагаються спонукати ЗСУ відмовитися від проведення контрнаступальних операцій у цьому районі.

Натомість секретар РНБО Олексій Данілов запевнив, що українська влада ретельно готується до будь-яких сценаріїв розвитку подій навколо Запорізької АЕС. Так, у Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях уже декілька днів тривають навчання екстрених служб з подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС.

Стежити за мирним використанням ядерної енергії та перешкоджати її використанню в будь-яких військових цілях має Міжнародна агенція з атомної енергії (МАГАТЕ). Проте у звіті МАГАТЕ за 4 липня йдеться лише про відключення лінії електропередач станції, а ось попереджень чи констатації про будь-які загрози для ЗАЕС немає...

Тим часом Президент України Володимир Зеленський провів засідання розширеної Ставки, де обговорювалася ситуація й довкола ЗАЕС.