Виконувач обов’язків голови Держатомрегулювання — головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков на зустрічі з міжнародними партнерами заявив, що стан ядерної та радіаційної безпеки на Запорізькій АЕС, що вже півтора року перебуває під окупацією російських військових, продовжує щоденно деградувати.

Він також наголосив, що останнім часом заяви МАГАТЕ мають заспокійливий характер, не повною мірою відображають гостроту реальної ситуації на майданчику ЗАЕС та можуть формувати хибну думку світової атомної спільноти.

За його інформацією, лише за минулий місяць підтверджено мінування території, розміщення вогневих точок на дахах енергоблоків, військової техніки в турбінних залах та на різних ділянках промислового майданчика ЗАЕС.

Фіксуються і детонації та обстріли на прилеглих до ЗАЕС територіях, а онлайн-передачу даних з автоматизованої системи радіаційного контролю досі так і не відновлено.

Також Олег Коріков закликав міжнародних партнерів відмовитися від співпраці з будь-якими російськими структурами і компаніями, які пов’язані з російською атомною галуззю, відмовитися від закупівлі російського ядерного палива та обладнання і розглянути можливість незалежної та прозорої оцінки ядерної безпеки на майданчику ЗАЕС міжнародною експертною групою, без участі представників країни-агресора і вивчити можливість створення міжнародного центру оцінки ядерної безпеки та захищеності зі штаб-квартирою в Києві.