Літо - час традиційних ремонтів у навчальних закладах. Там білять, фарбують, миють все до блиску, завозять нові меблі...

Та тепер потрібні зовсім інші ремонти. Керівники шкіл і дитсадків мають подбати і про укриття, і про те, щоб відновити приміщення, котрі постраждали під час ворожих ракетних атак.

Не скрізь приймуть сусідів

Зазвичай вихованці дитсадків на канікули не йдуть. От і тепер малюки зі Старокостянтинова зранку збираються до своїх садків. Однак перебувають там за скороченим графіком: уже опівдні за ними приходять батьки. Інколи час перебування ще коротший - коли звучить сигнал повітряної тривоги, дітей намагаються забрати.

Насамперед такий графік стосується дошкільних закладів без своїх укриттів, і де облаштувати їх немає можливості. У такому разі тих малюків, котрих під час тривоги не встигають забрати батьки, ведуть до сусідніх укриттів.

Так, вихованців одного з садочків намагались водити до сусідньої гімназії. Але там і для своїх місця обмаль. Тож від такого сусідства довелось відмовитись. Натомість місцева влада запропонувала інший варіант - підвал у сусідньому житловому будинку. Але ж туди навіть зайти страшно, не те що сидіти там годинами - волого, темно, холодно і брудно...

В управлінні освіти обіцяють, до початку навчального року там має все змінитись - стіни побілять, встановлять біотуалети, принесуть вогнегасник і аптечки. Але, щоб так було, треба добре постаратись, бо часу малувато.

А для багатьох батьків важливо, щоб діти могли перебувати у своїх закладах впродовж цілого дня, бо ж і самі мусять працювати.

Практика, коли у цій громаді дітей під час тривоги водили в підвали житлових будинків, вже є. Але, на жаль, вона не завжди втішна. Приміром, мешканці одного з будинків не захотіли потіснитись заради малят, кажуть, і самим тісно. Запропонували сусідній вільний підвал. Але ж і там темно, холодно, брудно. І ЖЕК має зробити ремонт.

Добре, якщо так буде. Бо за півтора року війни, на жаль, це так і не вдалось. Батькам доводиться тільки сподіватись, що з початком нового навчального року графік роботи місцевих дитсадків зміниться.

Навчальні заклади "заліковують" рани

Тільки у Хмельницькій територіальній громаді через ракетні обстріли було пошкоджено 39 навчальних закладів. Та всіх їх планують відремонтувати до 1 вересня.

Як повідомили в департаменті освіти та науки Хмельницької міськради, після одного з ракетних обстрілів з міського бюджету було виділено майже 1,3 мільйона гривень на відновлення вікон в школі, яка постраждала найбільше. Потім додали ще три мільйони гривень на ремонт пошкодженого даху, потім ще 300 тисяч на внутрішні ремонтні роботи.

Трохи менше як за два місяці там вдалось вставити нові вікна та двері, заробити тріщини у стінах, полагодити електропроводку...Тож є сподівання, що перший дзвоник у цій школі таки прозвучить.

На допомогу деяким іншим навчальним закладам прийшли благодійні фонди. Не полишає їх і міська влада - після уточнення бюджету було виділено понад 5 мільйонів гривень на ремонти після обстрілів. А під час останнього засідання виконкому на ремонти шкіл, садочків, придбання обладнання класних кімнат, профільних кабінетів ще були спрямовані додаткові кошти.

В громаді також ремонтують півтора десятка укриттів в школах та садочках, щоб збільшити кількість дітей, які будуть відвідувати їх очно. Тільки на укриття передбачено понад 19 мільйонів гривень. А загалом цього року сума на підтримку освітян сягнула 130 мільйонів.

Кошти чималі, однак ремонти та відновлення шкіл потребують ще більших витрат. В громадах намагатимуться їх знайти.

Хмельницька область.

Фото: ТСН.