Подолання кризової ситуації в Чорному морі та забезпечення роботи «зернового коридору» завтра плановано обговорити на Раді Україна—НАТО.

Засідання генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг скликає на прохання Києва, повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на dpa. Мета полягає в тому, щоб «проконсультуватися щодо останніх подій і обговорити транспортування українського зерна через Чорне море», заявила речниця НАТО Оана Лунгеску. За її словами, зустріч має відбутися на рівні послів.

Напередодні Єнс Столтенберг та Володимир Зеленський провели телефонну розмову щодо виходу росії із «зернової угоди». Як інформує Офіційне інтернет-представництво Президента України, «співрозмовники поділилися оцінками нинішньої ситуації в Чорному морі та ризиків, які рф створює для глобальної продовольчої безпеки». Володимир Зеленський і Єнс Столтенберг визначили першочергові та майбутні кроки, необхідні для розблокування та сталого
функціонування «зернового коридору».

А під час 14-го щорічного Аспенського безпекового форуму (Колорадо, США) Володимир Зеленський наголосив, що Чорне море не належить росії. Тож Україна спільно з Туреччиною та ООН працює над розблокуванням судноплавних шляхів — всупереч зазіханням рф, яка безпідставно прагне панувати в цій акваторії.

Президент закликав не забувати: «Чорне море — це море всіх наших держав і людей. Воно не належить російській федерації. Там є Україна, є Туреччина, Румунія, Болгарія. Ми розмовляємо з усіма країнами Чорноморського узбережжя — предметні прагматичні людські відносини і, що дуже важливо, правові відносини. А рф вважає, що Чорне море — суто російське».

Володимир Зеленський запевнив, що Україна докладає зусиль задля розблокування роботи «зернового коридору» та сподівається на досягнення результату в цьому питанні.
«Ми шукаємо вихід. Ми зверталися до генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, я з ним особисто говорив, — розповів Володимир Зеленський. — Я розмовляв із Президентом Ердоганом. Говорячи про цю кризу, ми бачимо певні шляхи виходу. Якщо вдасться нам, вдасться Ердогану, якщо ООН буде ще міцнішою — я думаю, у нас усе вийде».

Президент також зауважив, що російське суспільство не бачить жодних перемог росії ні на полі бою, ні в економіці. рф втратила внутрішню єдність, тож країни-партнери мають продемонструвати всебічну підтримку України.

«Світові не можна втратити єдність. Єдність сьогодні — це критерій переможців. І думаю, що завдяки цій міцності нам вдасться не втратити увагу світу до українських викликів, потреб, дефіцитів. І ми обов’язково досягнемо своєї мети — наша земля, наші люди, мир і повага до суверенітету України», — сказав Президент.

Він зазначив, що Україна потребує великої кількості далекобійної зброї, артилерії, щоб вийти в паритет із російською стороною. За словами глави держави, країни-партнери мають також розв’язати питання постачання Україні сучасних військових літаків, інформує Офіційне інтернет-представництво Президента України.

Варто додати, немало представників світової спільноти, зокрема Президент Литви Гітанас Наусєда, вважають неправильним послаблення санкцій проти росії в обмін на угоду про безпечний експорт українського зерна через Чорне море. Як передає Lithuanian National Radio and Television, Гітанас Наусєда заявив: «Пом’якшувати санкції проти диктаторів украй несправедливо... Це позиція всіх органів влади, на якому б рівні не відбувалися обговорення». Cанкції не можна послаблювати і проти білорусі. Навпаки — вони мають бути такими ж жорсткими, як і проти рф.

Фото: ОПУ.