Але наприкінці червня на Хмельниччині Летичівський районний суд визнав винною у булінгу вчительку початкових класів Меджибізького ліцею. Як ідеться в постанові суду, вона з вересня-листопада 2021 року по 27 вересня 2022-го вчиняла булінг психологічного та фізичного характеру — обзивала, шарпала за одяг та навіть била чотирьох учнів 3-го класу.

Так стверджували діти, їхні батьки та адвокат. Однак у суді педагогиня це заперечила. І погодилася лише з тим, що іноді могла підвищити голос на дітей.

Батьки переконані: вчительці не місце у школі. У тому, що викладач може говорити голосно, злочину немає. Річ у тім, що саме говорить.

Коли у Меджибізькому ліцеї розгорівся скандал, батьки стверджували, що вчителька не просто кричить на дітей, а цькує та принижує їх.

Щоб не бути голослівними, вони навіть надали відеозапис, де звучить таке: «Я не казала цього слова писати, я не казала його записувати, воно вже є записане, безголов’я! Я казала в книжку дивитися зараз! Богдан, яке слово записане? Постав палець, покажи, де ми зараз працюємо? Ти мене вже дістав. Читай слово. Дивися в книжку, дурню».

Відеозапис зробив хлопчик, аби довести мамі, що вчителька кричить під час уроків. Словам дітей батьки одразу не могли повірити. Хоча пізніше з’ясувалось: іще один хлопчик скаржився, що вчителька дала йому запотиличника і тягнула за одяг, коли він був неуважним на уроці.

Після побаченого «кіно» у запотиличник, про який розповідав їй син, повірила ще одна мама.

У результаті батьки чотирьох учнів подали заяву до суду, а дітей перевели на дистанційне навчання, щоб вони не контактували з учителькою. Так порадила їм психолог.

Ще до судової заяви батьки намагалися поговорити з учителькою, з’ясувати, що відбувається в класі під час уроків. Але та вдавала, ніби все нормально. І навіть після знятого відео не могла зрозуміти, чому частина батьків так наполегливо намагається покарати чи звільнити її з роботи. Навпаки, жінка переконана, що вона не знущалась із дітей, а лише хотіла підтримати дисципліну в класі й привернути увагу до навчання.

У педагогині — своє бачення конфлікту. «Я просто не втримала контроль. І дуже шкодую, що крикнула. Намагатимусь такого не повторювати», — висловила жінка свою позицію й щире переконання, що в ситуації розбереться Феміда.

Одночасно із заявою до суду батьки написали звернення до керівництва ліцею. Як повідомив тоді директор, одразу почали розслідування, вивчення всіх фактів і матеріалів. У колективі були здивовані, адже за майже 25 років роботи вчительки ніхто ні про що подібне не заявляв.

Чи справді все було гаразд, чи просто доти ніхто не наважувався надати розголосу справі, тепер сказати важко. Адже під час уроку діти залишаються наодинці з учителями. А після занять одні скаржаться на те, що вчителі на них сваряться, а другі — що не можуть дати ради учням, які бешкетують, відволікають клас від навчання і просто зривають уроки.

Скарги й звинувачення і в один, і в другий бік звучать часто. Щоправда, до офіційних звернень, а тим більше — заяв до суду справу доводять рідко. Можливо, через те, що обидві сторони відчувають певну провину.

Терпець уривається тоді, коли доходить до правопорушення, а булінг визначений саме таким.

Після довгого розслідування наприкінці червня вчительку Меджибізького ліцею суд таки визнав винною у цькуванні й булінгу дітей і закрив справу, не призначивши покарання, оскільки закінчився термін притягнення до адміністративної відповідальності.

За словами адвоката Анатолія Яцишина, сторона обвинувачення задоволена таким рішенням, оскільки важливим було не саме покарання, а визнання судом вини педагога. Адже весь час жінка була переконана, що правда на її боці і вона не вчиняла жодного правопорушення щодо дітей.

Та батьки вирішили на цьому не зупинятись. Вони готують заяву до керівництва ліцею з вимогою звільнити вчительку з багаторічним стажем з роботи. Тож цей сюжет іще очікує розв’язки.

Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький.