Дорогий незламний, мужній Український народе!

Сьогодні ми відзначаємо День Української Державності.

Це зовсім молоде свято. Але воно має величезне значення та глибинні історичні корені.

Незалежність України проголосили трохи більше тридцяти років тому, але традиції Української Державності мають свою тисячолітню історію.

Початком її відліку є заснування Київської Русі та її розквіт за часів князя Київського Володимира Великого, який прийняттям християнства у 988 році визначив цивілізаційний вибір Держави.

Далі була тисяча років злетів і падінь.

Злетів, коли українці відновлювали свою державність. Падінь, під час яких вони зазнавали утисків у межах інших держав. Але на кожному зламі епох Український народ прагнув створити свою Державу. Свою! Яка була б незалежною від зовнішніх сил та керувалася виключно волею українців.

Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава, Карпатська Україна. Це — наша історія.

Данило Галицький, Богдан Хмельницький, Михайло Грушевський, Павло Скоропадський, Августин Волошин — це наші історичні постаті.

Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Микола Костомаров, Володимир Антонович, Михайло Драгоманов — це наша спадщина.

І сьогодні у нас більше, ніж День Державності. Це день, який зв’язує в єдине намисто багатовікове становлення України як Держави, її ідентичності та усвідомлення того, що Українська нація — самостійна, самодостатня та незалежна.

Завжди була і завжди буде.

Бо саме за майбутнє — вільне майбутнє нашої України — ми сьогодні боремося. Боремося з тими, хто звик жити в рабстві. Хто зі зброєю прийшов на нашу землю, прийшов вбивати, руйнувати й знищувати.

Хто побачив спротив.

Спротив багатомільйонного Українського народу. Спротив Збройних Сил України, наших воїнів, мужніх та відданих захисників та захисниць, які боронять і б’ються за нашу державність.

Б’ються із синьо-жовтим прапором, аби ніколи не бачити перед очима російський триколор.

Б’ються! І наближають Перемогу!

Перемогу України!

Яка стане фундаментом для наступних тисячоліть, незалежної, сильної та процвітаючої Держави.

Слава Україні та слава її Героям!