росія несе повну відповідальність за свої небезпечні та ескалаційні дії в Чорноморському регіоні. рф має припинити використовувати голод як зброю та погрожувати продовольчою нестабільністю світу. На цьому наголосив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час засідання Ради Україна—НАТО, де обговорювали серйозну безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні після одностороннього припинення росією «зернової ініціативи», в рамках якої майже рік здійснювався експорт української агропродукції з глибоководних портів Великої Одеси за посередництва ООН і Туреччини.

За його словами, дії росії становлять значні ризики стабільності Чорноморського регіону, який має стратегічне значення для НАТО. «Тож союзники посилюють підтримку України та нашу пильність. Ми, як і раніше, готові захищати кожен дюйм території Альянсу від будь-якої агресії», — наголосив Єнс Столтенберг, котрий скликав цю зустріч на прохання Президента Володимира Зеленського.

Як йдеться у заяві за підсумками зустрічі, члени Альянсу та Україна рішуче засудили рішення росії вийти з Чорноморської «зернової угоди» та її свідомі спроби зупинити український сільськогосподарський експорт, від якого залежать сотні мільйонів людей у всьому світі. Вони також засудили нещодавні ракетні атаки росії на Одесу, Миколаїв та інші портові міста, включаючи цинічний удар москви по Рені на Дунаї, неподалік румунського кордону, коли було зруйновано ангар із зерновими, пошкоджено резервуари для збереження інших видів вантажів.

«росія продовжує демонструвати повну неповагу до міжнародного права та до людей у всьому світі, які залежать від українського зерна, — наголосив заступник генерального секретаря Мірча Джоане. — Погрожує цивільним суднам, тероризує мирні міста та знищує частини світової культурної спадщини своїми жорстокими ударами. Та НАТО єдине. Ми солідарні з нашими чорноморськими союзниками, тож продовжуватимемо захищати один одного і підтримуватимемо Україну стільки, скільки буде потрібно».

До дискусії у режимі відеоконференції приєднався і віце-прем’єр з відновлення України — міністр у справах громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. За його інформацією, «тільки за останні дев’ять днів у результаті атак рф пошкоджено та частково знищено 26 об’єктів портової інфраструктури та п’ять цивільних суден. Також росіяни обмежують судноплавство в районі тимчасово окупованого Криму та біля територіальних вод Болгарії. Цим рф фактично блокує рух суден в напрямку морських портів України».

Олександр Кубраков закликав «діяти швидко та рішуче. Адже недопустима блокада Чорного моря російськими військами. Це може призвести не тільки до втрат української економіки, а й до серйозної продовольчої кризи в світі, зокрема в таких гуманітарно чутливих регіонах, як Африка та Азія».

Учасники зібрання привітали старання Туреччини щодо відновлення «зернової угоди» та зусилля інших членів НАТО, включаючи Болгарію і Румунію, а також Європейського Союзу й Організації Об’єднаних Націй, спрямовані на продовження експорту українського зерна сушею та морем. Водночас дали зрозуміти, що продовжуватимуть надавати нашій державі значну військову, економічну та гуманітарну допомогу.

Як наголошувалося, Альянс посилює спостереження та розвідку в Чорноморському регіоні, зокрема за допомогою морських патрульних літаків і безпілотників. Таке рішення покликане стабілізувати безпекову ситуацію і створить умови для відновлення нормальної роботи українських портів. До речі, з минулого року, у відповідь на агресивну війну росії проти України, НАТО значно розширило свою присутність у регіоні, включно з двома новими багатонаціональними бойовими групами в Болгарії та Румунії.

Володимир Зеленський, коментуючи у своєму вечірньому відеозверненні роботу Ради Україна — НАТО, наголосив: «Ми домовлялися про це засідання з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом… І Єнс, і всі держави-союзники відреагували оперативно та солідарно. На рівні Альянсу чітко засуджені російські атаки проти нашої держави, проти наших портів. Обговорили, які конкретно дії можуть повернути спокій і передбачуваність Чорноморському регіону».

Фото: Думська.