– Мета проєкту – повернути доступ до освіти в безпечних умовах приблизно 15 тисячам школярів, – повідомив у соцмережах міністр освіти і науки Оксен Лісовий. 

В його межах планують облаштувати 25 укриттів у трьох областях – Чернігівській, Одеській та Полтавській. Крім того, за підтримки Швейцарії відремонтують одну з чернігівських шкіл (N13) та інклюзивно-ресурсний центр у Бородянці на Київщині.

За підсумками конкурсного відбору визначать 25 територіальних громад, для яких у закладах освіти облаштують до 15 укриттів загальною площею до 100 м2 та до 9 укриттів площею до 500 м2. 

На кожному з таких об’єктів обладнають освітній хаб, тож цей простір можна буде використовувати не лише як сховище, зауважив Оксен Лісовий. 

«У межах проєкту місцеві управлінці й освітяни матимуть змогу навчитися спільно писати та впроваджувати проєкти з відбудови, а також працювати з міжнародними донорами і організаціями. Цей досвід обов’язково стане у пригоді для розвитку громад та шкіл», додав міністр. 

На ініціативу проєкту DECIDE з відновлення шкіл та облаштування укриттів у закладах освіти як коворкінгів для навчання під час повітряної тривоги додатково виділено 4,3 млн швейцарських франків (приблизно 170 млн грн.). За словами директора програми розвитку Посольства Швейцарії в Україні Андреаса Хубера, допомога українським школам є частиною загального плану допомоги, бюджет якого становить понад 143 млн євро.

За словами менеджерки DECIDE Валентини Полторак, роботи планують завершити до 1 вересня. Як повідомляє Укрінформ, 15 громад, які пройдуть відбір, отримають по 2,3 млн грн. кожна на облаштування укриттів площею до 100 кв. метрів. Ще 10 громад отримають по 3,8 млн грн. на захисні споруди площею до 500 кв. метрів.

У проєкті не зможуть взяти участь громади, що знаходяться на відстані менш ніж 40 км до кордону з країною-агресором чи з Білоруссю. За словами Валентини Полторак, зважатимуть і на такі чинники, як кількість дітей, що відвідуватимуть школу, мотивацію громади відновити заняття у традиційному форматі, а також готовність розпочати проєкт швидко, щоб завершити його до початку навчального року.

ДОВІДКОВО

Швейцарсько-український проєкт DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» спрямований на підтримку двох важливих реформ – освіти та децентралізації. Його мета – сприяння долученню мешканців територіальних громад до демократичного врядування, рівноправного користування його результатами та отримання доступу до якісної освіти. Проєкт реалізується в Україні ГО «DOCCU» у партнерстві з Цюрихським педагогічним університетом (Швейцарія) за підтримки Швейцарії.

Вл.інф.