На Сумщині в самісінькому розпалі найвідповідальніша пора — жнива. Невдовзі аграрії матимуть підсумок, до якого йшли багато місяців. Уже немає сумнівів, що вал буде непоганим. Бо хоч через повномасштабну війну засіяли менші площі, урожайність виходить вищою. Принаймні на полях, де збирають ранні зернові та зернобобові культури.

Першими розпочинали жнива аграрії Охтирського, Роменського і Сумського районів. У засіки повезли озимі пшеницю, ріпак та горох. Пшениця дала «на старті» 60 ц/га, озимий ріпак у середньому — 30 ц, а горох — 28 ц. Наразі косовиця у розпалі в усіх районах. На початок серпня, згідно з даними департаменту агропромислового розвитку ОВА, ранні зернові та зернобобові культури було зібрано на Сумщині вже з понад 40% площ. Середня урожайність усього збіжжя, якого одержали  майже півмільйона тонн,  на цей час становила 52,7 ц/га.

Директор департаменту Олександр Маслак прогнозує, що до середини серпня жнива завершать.

Загалом на Сумщині в усіх категоріях господарств під ранніми зерновими та зернобобовими цьогоріч 210,4 тис. га ріллі. Найобширніші поля озимої пшениці — її до збирання 138 тис. га.

Загальна площа посівів становить 86 відсотків до минулого року, втім, під ріпак відвели в півтора раза більше гектарів, ніж було.

Олександр Маслак вважає результати, отримані сільгоспвиробниками Сумщини, високими. Зібраний врожай дає можливість господарствам відшкодувати витрати на вирощування культур та мати кошти для подальшої роботи, наголосив посадовець під час брифінгу в медіацентрі обласної військової адміністрації.

Підставою для оптимізму є цінова ситуація на аграрних ринках. За словами Олександра Маслака, динаміка для сільгоспвиробників позитивна. Продовольча пшениця другого класу коштує у закупівельників 5,2 тис. грн за тонну, третього — понад 5 тис. грн. Це на 10—15 відсотків дорожче, ніж було минулоріч. Ще вигіднішою культурою виявився ріпак. Якщо торік тонна такого збіжжя коштувала 11 тис. грн, то нині за неї дають 12 тис., а деякі покупці погоджуються платити 13 тис. грн і навіть більше. Такі ціни, впевнений Олександр Маслак, позитивно вплинуть на економічний стан господарств, які займаються вирощуванням ранніх зернових культур.

Жнива на Сумщині перебувають і під контролем голови ОВА Володимира Артюха. Він побував у полі одного з найпотужніших у регіоні сільгосппідприємств — ТОВ «Ворожбалатінвест». Уже в перший місяць повномасштабної війни ця агрофірма сильно постраждала від загарбників. Її інфраструктура у Сумському районі була наполовину знищена ворогом: збитки оцінювали в десятки мільйонів гривень. Попри втрати підприємство змогло відродитись, вчасно провести сівбу — і розпочати жнива. Урожайність вища за минулорічну. Чи не єдине, що може стати на заваді сільгоспвиробникам — погода. На Сумщині задощило, а це заважає працювати в полі та загрожує зіпсувати зібране збіжжя.

В області оголошено евакуацію жителів із 5-кілометрової прикордонної зони, бо її щодня обстрілюють рашисти. Але й там жнивують, адже багато полів, навколо яких лунають вибухи, засіяно ранніми зерновими. Механізатори йдуть на ризик, бо спокійно дивитись на те, як гине вирощений урожай, може лише той, хто ніколи не працював на землі.

Сумська область.

Фото з сайту sm.gov.ua