На виставці  «День археолога: врятовані скарби» представлено артефакти світового рівня.

Гривні часів Давньоруської держави з Київщини й Волині, колекція теракотової скульптури VI—III століть до нашої ери і античної червонофігурної кераміки з Криму, зброя гунів і прикраси наших далеких пращурів, слов’янський скарб VI—VII століть з берегів річки Рось, скарб III—II тисячоліть до н. е. доби бронзи з Тернопільщини, амуніція римських легіонерів, оздоблений сріблом пояс середини III століття, що пов’язаний з військовою культурою давніх германців, та багато інших артефактів світового рівня представлено на виставці «День археолога: врятовані скарби», що відкрилася в Національному музеї історії України. Уперше тут експонуються колекція скляного давньоримського посуду, давньо-грецькі шоломи, власники яких, як свідчать сліди від ударів, не раз побували в гарячих битвах, мечі, що могли належати грекам часів Гомера. Усі ці скарби знайдені на території України здебільшого «чорними археологами» і вилучені переважно правоохоронцями під час заходів боротьби з незаконним обігом археологічних цінностей. До колекції музею вони потрапили в останні чотири роки.

«росія намагається привласнити історію України. Це робить охорону культурної спадщини необхідною складовою нашого суспільства та нашої ідентичності, також вона набуває політичного аспекту. Розуміння важливості культурної спадщини обумовило те, що нині це питання у фокусі правоохоронних органів. Ця виставка — хороший показник нашої співпраці», — зазначив під час відкриття експозиції генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук.

Організатори виставки наголошують, що протягом усіх років війни багато предметів культури та історичних цінностей цілеспрямовано вивозять із території України до росії. Заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Сергій Пантелеєв під час відкриття виставки повідомив, що майже щодня реєструються факти викрадення загарбниками українських культурних цінностей на окупованих територіях. «Ми відкриваємо відповідні кримінальні провадження. І наше завдання не тільки встановити, хто віддавав накази вивозити, куди вивозити, де зберігати, а і які підрозділи це робили», — наголосив він.

«Через війну ми постали перед важким вибором: перемогти або загинути. Вороги плюндрують наші пам’ятки. Вони знищують наші музеї. І раптом ми зрозуміли, що у нас в тилу теж відбувається війна. Через українські аукціони за рік проходить величезна кількість нелегальних археологічних знахідок, що дорівнює п’яти колекціям нашого музею. Знахідки зникають — їх вивозять. Історія нашої країни — це непрочитана книга, а так звані чорні археологи та колекціонери виривають цілі розділи цієї книги, перетворюючи історичну інформацію на звичайний товар», — розповідає куратор виставки археолог Максим Левада.

Дослідник наголошує, що попри неідеальне законодавство за допомогою правоохоронців таки вдається не допустити вивезення історичних цінностей за межі держави та повернути їх законному власнику — народу. Лише цього року музейники подали 20 заяв про злочини, і майже по всіх них відкриті провадження.

Прикладом успішної співпраці археологів та Офісу Генерального прокурора, Національної поліції України, зокрема Департаменту стратегічних розслідувань, Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань стала операція з повернення державі тисяч артефактів, вилучених під час слідства у колишнього народного депутата Валерія Горбатова — вони також представлені в експозиції.

«Людина, у якої була вилучена частина з цих артефактів під час обшуків, була причетна до фінансування протиправної діяльності «ДНР». В одному з приміщень у Києві ми знайшли понад 6 тис. артефактів — наші спеціалісти та музейники були здивовані об’ємом і цінністю знахідок. Незабаром ми виявили ще одну схованку, де було понад тисячу артефактів, зокрема зразки скіфської культури та трипільської доби», — повідомив заступник директора ДБР Олександр Соколов.

Максим Левада наголосив, що необхідно об’єднати усі зусилля — Верховної Ради, уряду, правоохоронців, журналістів, аби подолати чорний ринок історичних цінностей. За його словами, наша спільна місія — зберігати і передавати від покоління до покоління колективну пам’ять, без якої немає народу.

На знімку: експонати з виставки.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.