Заяви про те, що обсяг виконаних об’єктами теплової генерації аварійно-відновлювальних робіт становить лише два відсотки від обсягу завданих російськими ударами пошкоджень — неправдиві, за даними Міненерго майже 70 відсотків ТЕС та ТЕЦ уже відремонтовано.

«Підготовка до зими ще триває, до листопада ми ще маємо час, аби підготуватись, в тому числі для проходження складних сценаріїв, які можуть бути зумовлені обстрілами російських військ», — заявив голови комітету Андрій Герус (на знімку) під час стріму Business Breakfast від Forbes.

За словами Андрія Геруса, готовність України до проходження зими в умовах воєнного стану лежить у двох площинах:

- Енергетична — це захист енергетичних об’єктів; накопичення додаткового обладнання на складах, яке можна відносно швидко замінити і знайти резервну схему живлення.

Також важливим напрямком тут є розвиток розподіленої або децентралізованої генерації. Україна має декілька об’єктів енергетичної інфраструктури, які забезпечують всю країну електроенергією. Такі об’єкти легко вивести з роботи шляхом ракетних обстрілів. Необхідно зменшувати залежність від великої генерації і будувати малу, максимально наближену до кінцевого споживача генерацію.

- Військова — це ефективна робота наявного ППО, можлива поставка нових засобів від західних партнерів.

«Усі розуміють, що з великою ймовірністю будуть ракетні удари на нашу енергетичну інфраструктуру, а оскільки всі розуміють, то над цим усі й працюють: хто в енергетичній, хто у військовій площині», — сказав Андрій Герус.

Голова комітету додав: щоб мінімізувати ризики і потенційні проблеми, які можуть бути під час проходження зими, населенню необхідно також готуватись.

Наприклад, вжити заходів щодо енерго-збереження та підвищення енергоефективності житла. Зокрема замінити старі лампи розжарювання на нові енергоощадні LED-лампи. Також варто провести техогляд генераторів, зарядних станцій та пристроїв,  повідомляє прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.