Музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка.

І шелест у небі насторожив не всіх, бо не всі вийшли миттю з цього погідного святкового настрою. Та вибух ракети в середмісті Чернігова сполошив птахів і стиснув серця містян. Підла війна нікуди не ділася, а росіяни не знають ані Спаса, ані миру в душі, та й чи є душа у ворога, який убиває мирних людей тільки тому, що вони українці?!

Як ось цю шестирічну Софійку, яка приїхала зі Славутича в гості до дядька і така вся гарненька в українському вбранні загинула від російського удару по чернігівському театру. Чи двох молодих викладачок вишу, які гуляли у сквері поруч. Чи 22-річного студента Назара, який любив саме тут, біля театру, пити каву, і тепер його друзі несуть сюди його улюблений напій. Чи старшу жінку, котра йшла з церкви, посвятивши свій урожай...

Удар по чернігівському музично-драматичному театру імені Т. Шевченка приніс смерть 7 українцям, понад 40 поранені, 15 з яких того дня та вечора зробили термінові операції. Чернігівські лікарі самі себе відкликали з відпусток та відпочинку вихідного дня. Загалом постраждалих — 158. Це ще без тих, хто отримав стрес, високий тиск, загострення хронічних хвороб — адже майже 500 квартир залишилися без вікон, а деякі будинки, що ближче до театру, — і без дахів. Без вікон залишилася і моя квартира. Центр Чернігова став весь шелестким від скла, яким щедро всипані тротуари.

Постраждали не тільки театр, а й кав’ярні, ресторани, господарський суд, магазини, перукарні, книгарня «Інтермеццо», музичне училище імені Л. Ревуцького, школа 
№ 3, навіть П’ятницька церква ХII століття. Звісно, її товстелезні стіни не здригнулися, але вікна вибило ударною хвилею і шматок лиховісного металу навіть залетів у вузьке вікно-бійницю, вдаривши по іконі святої Параскеви-П’ятниці, якій посвячений храм ще князем Давидом Святославичем. Ікона витримала, тільки побилося скло.

Пошкоджена ікона Святої Параскеви.

Хто винен?

Це, звісно, найулюбленіше запитання у таких ситуаціях. І, безумовно, ніхто не сперечається, що винною є росія, яка напала на Україну. І не тільки путін, а й всі ті росіяни, які натискають кнопку, спрямовуючи ракети на українців.

Але не треба плутати вину і відповідальність. Адже хтось має понести відповідальність за проведення в самому центрі міста виставки військових дронів, підставляючи таким чином під потенційний удар мирних людей, які взагалі далекі були від цього заходу, а просто проходили повз театр.

Проте питання стоять ширше — яка така потреба проводити широкомасштабну нараду за участю 200 учасників у фактично прикордонному місті? Мета зібрання — отримання замовлення Міністерства оборони на виготовлення дронів. Його не можна було провести онлайн? Про яку секретність може йтися при такій кількості людей, до числа яких ще варто додати обслуговуючий персонал.

Місце проведення заходу «не для цивільних» у середмісті прикордонного обласного центру трималося до останнього моменту у таємниці. Проте у російських медіа з’явилися повідомлення зі скріншотом анонсу заходу. Службі безпеки України додалося роботи з виявлення навідників, але ж чи не занадто ми всі розслабилися, забуваючи про війну і підступність лютого ворога?
Соціальні мережі вибухнули не тільки люттю щодо росії, яка вбиває, а й щодо організаторів заходу. Своє критичне ставлення висловив відсторонений судом міський голова Чернігова Владислав Атрошенко: «Абсурд з анонсами такого заходу під час війни, нерозумний вибір місця проведення і службова недбалість відповідальних за безпеку чиновників призвели до великої трагедії, якої не повинно було статися».

Військовий експерт Михайло Жирохов каже: «Звинувачувати, наприклад, організаторів виставки з дронами я не буду. Але ми ж розуміємо, що таке шоу зазвичай не для цивільних. Воно закрите, для військових. Тому одним із факторів, чому росіяни завдали удару, тому що, вочевидь ,попередній удар в липні був по Гончарівському (військове містечко поблизу Чернігова. — Ред.) за тих самих обставин. За неофіційною інформацією в Будинку офіцерів повинен був відбутися захід з військовими. Тому росіяни цілили саме туди. Добре, що не попали, і цей захід був перенесений, але він був у планах. Тобто так, щодо таких заходів, які організовує обласна військова адміністрація, а у нас є і міська військова адміністрація, я думаю, що вони люди фахові. І вони повинні були щонайменше прорахувати можливість того, що росіяни будуть мати якусь певну розвідувальну інформацію».

Тож чернігівці чекають на висновки від центральної київської влади. Безвідповідальність має бути покарана.

Допомога постраждалим

Лікарі були на висоті. Розповідає завідувач відділення обласної лікарні Олег Лузан: «Субота, літо, сонце, вихідний — всі мої хірурги і сестри вийшли на зв’язок і приїхали в лікарню. Без спонукань і викликів. Прооперували, повидаляли уламки з легені і гомілки (до речі, якийсь композитний матеріал, дуже легкий, раніше такий мені не зустрічався, хоча уламків ми навитягали з людей доволі багато), позашивали дірки. Наче все. Зідрав рукавички і мокрий халат, вийшов до приймального, подивитись, як там. А там! Там усі ті, хто і був під час бойових дій. Ті самі люди, які витягли на собі найтяжчі часи початку війни. Знову зустрічають «швидкі», сортують поранених, приймають постраждалих. Спокійно, виважено, професійно. Тепло стало на серці. І не від сонця. Дякую вам, друзі, колеги, сестри!».

Такою була ситуація і в обласній дитячій лікарні. Дітей везли на автомобілях швидкої допомоги, але найбільше — на власному транспорті. Війна вже навчила — чужого горя немає, дитина в біді, поранені підлітки гуляли на площі без батьків, і на допомогу прийшли чужі дорослі, які зовсім і не чужі. 13 поранених дітей та 5 дорослих приїхали по допомогу в обласну дитячу лікарню. Сльози, крики, кров, біль, відчай і медичні працівники, які приймали, заспокоювали, обробляли, вели до перев’язувальних, везли до операційних.

***
Дахи на будинках будуть зведені за рахунок міського бюджету, про це заявив виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломака на недільній нараді оперативного штабу. Поліція швидко провела обхід квартир, фіксуючи на відеокамеру наслідки завданої шкоди. Товариство Червоного Хреста видало власникам пошкоджених квартир плівку для тимчасового закриття вікон від негоди. З понеділка приймаються заяви про допомогу в ремонті і, як сказав Олександр Ломака, вже відгукнулися міжнародні організації, що готові допомогти.

...У Чернігові оголошено триденну жалобу. Всі квіткові крамниці навколо центру міста — практично без квітів: чернігівці купують квіти і несуть до театру, до місця загибелі та поранення, до місця російського злочину (на знімку).

Чернігів.

Фото Віктора КОШМАЛА.