Комісія на чолі із заступником директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок — начальником відділу експлуатаційної безпеки — державним інспектором Борисом Столярчуком упродовж тижня перевіряла повноту, достовірність і відповідність фактичному стану справ інформації, представленої ДП «НАЕК «Енергоатом» для внесення змін до ліцензії на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки» енергоблока № 1 ПАЕС.

Також перевірялась наявність необхідних умов для виконання заявленої діяльності. Чинне законодавство та нормативні документи містять вимогу проведення періодичної переоцінки безпеки енерго-блока що десять років після початку його експлуатації.

На переконання фахівців, нинішній технічний стан блока свідчить про можливість його подальшої експлуатації. Ключовим аргументом на користь продовження роботи енергоблока №1 ПАЕС є позитивні результати періодичної переоцінки його безпеки, які ґрунтуються на всебічній оцінці впливу старіння елементів і конструкцій, проведених модернізацій, досвіду експлуатації, зміни вимог нормативно-правових актів і характеристик розташування майданчика атомної станції.

Одним із важливих заходів є оцінка технічного стану корпусу реактора — єдиного з-поміж основних елементів, що не підлягає заміні, яка базується на результатах виконаних контролів і розрахункових обґрунтувань.
Засвідчено задовільний стан, відсутність недопустимих несуцільностей у металі корпусу реактора та достатній запас міцності для подальшої експлуатації. Отримані висновки лягли в основу обґрунтування продовження довгострокової експлуатації енергоблока № 1.

Миколаївська область.
Фото з відкритих джерел.