Станом на зараз у підземних газосховищах України вже накопичено 14 млрд куб. м газу, тоді як у минулому році цього показника вдалося досягти лише на початку жовтня. Загалом для проходження опалювального сезону в ПСГ необхідно накопичити 14,7 млрд куб. м газу. Випередження графіка вдалося досягти, зокрема, розвиваючи власний видобуток блакитного палива».

За словами Олексія Чернишова, Група Нафтогаз демонструє найвищі темпи буріння за останні 15 років. Лише з січня 2023-го було запущено в роботу 54 свердловини (серед них нові та капітально відремонтовані). Завдяки цьому щодоби додатково видобувається майже 5 млн куб. м газу, впродовж літа 2023 року Група Нафтогаз закупила до 800 млн куб. м газу в приватних українських видобувників. Це не лише збільшило запаси палива, а й допомогло приватним видобувникам залучити кошти для продовження їхньої діяльності. Голова НАК «Нафтогаз України» також зауважив, що успішне проходження опалювального сезону залежить від усіх громадян України та закликав ощадливо ставитися до енергоресурсів.

Тим часом перший заступник голови парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко (на знімку ліворуч) не зовсім поділяє радість очільника Групи Нафтогаз і дещо стриманіше висловлюється про перспективи нашої держави й, зокрема, НАК «Нафтогаз України» щодо успішного проходження складного опалювального сезону:

«Голова Нафтогазу Чернишов каже, що Україна вже накопичила 14 млрд кубометрів газу. Планове завдання — 14,7 млрд. Він переконаний, що ми перевиконаємо його і що імпорт нам не знадобиться. Я майже погоджуюся.

Єдине, уточню, що там далеко не весь газ Нафтогазу, тобто зберігається газ іноземців у режимі митного складу. Тому все-таки хотілося б чітко розуміти, що цей газ залишиться в Україні».

За словами першого заступника голови профільного комітету, щодо балансу великих питань немає. Але щодо ремонту величезна проблема. У теплокомуненерго, за словами Олексія Кучеренка, вимиваються всі гроші, не врегульовано проблему боргів — 36 млрд. Це дуже болісне питання. Уряд, на жаль, нічого не зробив, хоча вже понад рік діє закон, за яким він мав би розібратися з цими боргами.

Водоканали мають збитковий тариф, як вони будуть викручуватимуться — до кінця не зрозуміло. На думку Олексія Кучеренка, у них борги, мабуть, тільки накопичуватимуться.

«Щодо енергоринку, то хочу зазначити, що, на щастя, у нас є фахові керівники компаній, які звикли боротися зі складнощами — і об’єктивними, і суб’єктивними. Ключова проблема на сьогодні — гроші не потрапили до компаній. Йдеться про оператора системи розподілу і про генерацію», — зазначив Кучеренко.

За його словами, на жаль, підвищення тарифів на електроенергію для населення поки що не привело до того, що у них з’явилися гроші на ремонти та підготовку до зими.

«Ситуацію ми моніторимо, але час втрачено. Викручуватимуться вони як завжди — в останню мить ремонтуватимуть і готуватимуться», — підсумував перший заступник голови парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко на своїй сторінці у Телеграмі.

Фото з відкритих джерел.