Про це інформує Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України.

"Навіть попри війну українці запускають проєкти заради енергонезалежності та сталого розвитку. Це і ВЕС, і біометановий завод, і когенераційні установки... Україна бореться за енергетичну свободу і вже не зійде з цього шляху. Енергоефективність та зелений перехід - в основі відбудови", - наголосила посадовиця під час конференції "CSIS Doing Business in Ukraine" у Вашингтоні.

Голова Держенергоефективності представила американським партнерам можливості інвестування в енергоефективну трансформацію України:

- потенціал енергозбереження у побутовому секторі - 50-60%, у промисловості - понад 30%, у транспорті - 5-10%. Це означає десятки мільярдів доларів інвестицій!

- є ресурси для встановлення когенераційних установок, виробництва біометану, енергетичної утилізації відходів, створення водневих хабів тощо.

"Щоб стимулювати зміни у цих сферах, ми працюємо над запуском фінансових механізмів. Маємо створений Фонд декарбонізації, кошти з якого будуть спрямовані на енергоефективні та безвуглецеві проєкти. Фонд також буде гарантованим державою джерелом повернення інвестицій та нівелювання ризиків", - повідомила чиновниця і закликала долучатися до участі у майбутній Національній платформі декарбонізації.