Яка ситуація з цінами в Ужгороді? Звертаємося до фахівця.
Анна Лутак працює статистом-обліковцем Ужгородського міськспоживтовариства. За її словами, найбільше зросли ціни на крупи й олію. Два тижні тому (до різких коливань курсу гривні) гречка коштувала 11—12 грн., а тепер — 20. Олія різних сортів і виробників з 17—18 підскочила до 20—22 грн. А ось за молоко правлять десятку, а було по вісім. Практично не подорожчало м’ясо (можливо, причиною став Пилипівський піст). Зранку ціну виставляють одну, але якщо не беруть, то повільно знижують. Усереднена яловичина — від молодої до старої — коштує 64—65 грн. Свинина — 56—57 грн., і така ціна тримається пару місяців. Різкого стрибка на цей вид харчів не було.
Овочі також «застигли» на одному місці. Моркву, буряк, добірну цибулю купите по 4—5 грн., картоплю — на гривню дешевше, капусту — за три гривні. Тож, жартують продавці, так її, білокачанну, «наказав» Азаров.
Яйця коштують 16 гривень за десяток. Подорожчали два тижні тому. А ось хліб піднявся до 6—6,5 грн., а коштував до п’яти. Тобто білий зріс до півтори гривні, а сірий трохи менше.
Ще один штрих. Здешевлення гривні практично вдвічі з хвостиком стосовно євро дуже на руку іноземцям — насамперед нашим сусідам словакам. Приїжджають і автівками, і цілими автобусами й скуповують як харчі, так і промтовари. Бізнес, як мовиться, просто-таки виграшний: усього достатньо й дуже вигідно.
Ужгород.