І ось нарешті Верховний Суд поставив крапку в цій історії, залишивши в силі постанову Західного апеляційного господарського суду та рішення Господарського суду Тернопільської області, якою зобов’язано повернути Миколаївський собор з келіями Кременецько-Почаївському державному історико-культурному заповіднику.

Конфлікт розпочався після того, як заповідник, тобто реальний власник споруд, звернувся до представників упц мп, які провадили в соборі служіння, з вимогою залишити його й передати майно державі у зв’язку із закінченням строку дії договору оренди. Однак орендарі категорично відмовились це робити, намагаючись представити цю вимогу як незаконний політичний крок.

Між тим строк договору на безоплатне користування собором завершився ще в лютому. Оскільки приміщення не були звільнені добровільно, керівництво заповідника звернулося до суду з вимогою повернути йому майно. У червні Господарський суд ухвалив рішення повернути Миколаївський собор з келіями державній установі. Але після цього представники упц московського патріархату подали апеляцію, усіляко намагаючись залишити за собою право перебування в соборі.

Спроба виявилася для них невдалою, бо на початку жовтня Західний апеляційний господарський суд підтвердив рішення Господарського суду Тернопільської області від 15 червня 2023 року. Здавалось, справа добігла логічного завершення й непроханим гостям час звільняти приміщення. Однак священнослужителі упц мп не поспішали цього робити. Тому до роботи мусила взятися виконавча служба.

Своє слово сказали й депутати Тернопільської обласної ради, котрі прийняли та направили звернення до правоохоронних органів про повернення державі споруд собору.

Тож в останній день листопада судовиконавці в присутності поліції змушені були зірвати замки на приміщенні собору й у такий спосіб забезпечити доступ до нього представників історичного заповідника.

За словами начальника Головного управління Нацполіції Тернопільської області Сергія Зюбаненка, на місці було забезпечено громадський порядок. Священнослужителям і семінаристам дали змогу зібрати речі та виїхати. Їм надали транспорт і приміщення, куди можна переїхати.

А в День Святого Миколая в Миколаївському соборі відбулося перше богослужіння Православної церкви України. Його очолив митрополит Тернопільський і Кременецький ПЦУ Нестор.

Уперше за 191 рік там зазвучала молитва українською мовою. Адже саме цього дня у 1832-му його було анексовано і передано в руки московських священників.

Тим часом

Того самого дня Служба безпеки провела слідчі дії на території Почаївської Успенської лаври упц мп на Тернопільщині в межах кримінального провадження щодо причетності керівництва лаври до розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

За даними слідства, представники лаври оприлюднили на сайті монастиря публікацію, в якій ображали національну честь та гідність юдеїв, а також розпалювали релігійну ворожнечу до представників усіх церков, окрім упц мп. Вони поставили під сумнів існування України як суверенної держави окремо від росії.

Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила наявність у тексті інтернет-публікації висловлювань, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу та ненависть.

Тернопільська область.

Фото із сайту find-way.com.ua