У Тернополі громадські активісти вкотре нагадали місцевій владі про необхідність іще більше підтримувати наші сили оборони. Цього разу чергову акцію вони розпочали з автопробігу під уже традиційним гаслом «ЗСУ в першу чергу». Небайдужі до потреб фронту і військових тернополяни на автомобілях із державними прапорами проїхали кількома мікрорайонами обласного центру. Потім вони зупинилися біля міської ради. Головна вимога, котру знову висловлюють пікетувальники, — збільшити витрати з міського бюджету саме на фінансування Збройних Сил України.

Як повідомили активісти, насамперед вони хочуть почути звіт тернопільського міського голови Сергія Надала про витрати міського бюджету. На їхню думку, під час воєнного стану коштами потрібно розпоряджатись так, щоб у першу чергу забезпечувати потреби військових, а вже потім думати про найнеобхідніші для громади витрати. А головне — позбутися зайвих.

Вони нагадали: хоч Тернопіль залишається тиловим містом, це не означає, що його оминула війна. Навпаки, тил має брати найактивнішу участь у наближенні Перемоги. І місцева влада має подбати про це.

Натомість громадськість змушена підштовхувати її до таких дій. За словами пікетувальників, до середини вересня, коли була проведена перша акція на підтримку ЗСУ, силовикам із міського бюджету було виділено допомоги на 55 мільйонів гривень. Але за три останні місяці, коли під стінами міськради почали регулярно проводити акції, з бюджету було виділено на потреби військових майже 100 мільйонів гривень.

Учасників заходу й тепер цікавили витратні статті з міського бюджету: які суми і куди були виділені протягом року. А ще було висунуто пропозицію, щоб у новому 2024-му витрати на ЗСУ становили не менше 20 відсотків від витрат міста, тоді як цьогоріч, за словами активістів, вони становили не більш як 8 відсотків.

Свої вимоги пікетувальники зафіксували у зверненні, котре передали до міської ради. Але поспілкуватись із міським головою їм не вдалося.

На їхні запитання відповідали секретар міської ради Ігор Гірчак та речниця міської ради Мар’яна Зварич. Остання запевнила, що міськрада діє в межах чинного законодавства і може виділяти гроші тільки після того, як отримує запити від військових. Та загалом цього року на потреби захисників і їхніх сімей із міського бюджету передбачено понад 184 мільйони гривень.

Тим часом у міськраді в режимі онлайн провели обговорення бюджету громади на наступний рік.

Як зазначила заступник міського голови Вікторія Остапчук, оскільки частину коштів із міської скарбниці вилучать до державного бюджету, кошторис громади буде соціальним і спрямованим насамперед на забезпечення заробітної плати працівникам бюджетної сфери та такі соціально захищені статті, як оплата енергоносіїв, медикаментів, харчування дітей у закладах освіти та охорони здоров’я. А від усіх капітальних видатків, окрім тих, що пов’язані з усуненням аварійних ситуацій і з міжнародними зобов’язаннями, доведеться відмовитись.

Наступного року на заробітну плату всіх працівників бюджетної сфери спрямовано понад 60 відсотків бюджету. Водночас на програму «Обороноздатність» на 2024 рік передбачено понад 63 млн грн. Ідеться про придбання обладнання для захисників, техніки, військової амуніції, інструментів, а також надання грошової допомоги для військовослужбовців, на їх лікування та реабілітацію.

Фото Тернопільської міськради.