Він реалізується ВГО «Українська асоціація центрів підтримки бізнесу» спільно з міськрадою за підтримки ПРООН у межах програми «Мери за економічне зростання» (M4ED), яка спрямована на підтримку сталого розвитку міст та їх перехід до інноваційних економічних моделей.

«Місто отримало нові можливості та доступ до фінансування, які допоможуть вирішити питання швидкого економічного відновлення після кризи — побудувати краще «зелене» майбутнє з урахуванням гендерних, інклюзивних та інноваційних аспектів у сфері міського планування», — зазначив миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич.

«Портфоліо» містить  п’ять ключових проєктів, які спрямовані на створення інноваційних та стало орієнтованих рішень для майбутнього міста.

Перший стосується перспектив Миколаївського суднобудівного заводу, який тривалий час перебував у стані стагнації. А під час повномасштабного вторгнення зазнав ще більших руйнувань. Планується розробити концепцію та 3D-дизайн для його трансформації. Підприємство розташоване в самому центрі міста та має великий потенціал для розвитку. Це буде друге дихання відомого суднобудівного підприємства. Планується організація виробничих та судноремонтних потужностей, а також технологічного парку, зеленої зони зі збереженням історичних пам’яток, пов’язаних з будуванням суден. Ідеї від містян вітаються. До розроблення концептуальних рішень будуть залучені експерти і фахівці, які сприятимуть ревіталізації заводу та його використанню для розвитку місцевої економіки і туризму.

У миколаївському «Портфоліо» є і пропозиції щодо підтримки малого та середнього бізнесу на шляху до «блакитної» та «зеленої» економіки.

Цей проєкт спрямований на збереження водних ресурсів та розвиток галузей, пов’язаних із водою, таких як мореплавство, риболовля і туризм. Також планується підтримати розвиток та перехід підприємств до бізнес-моделей, спрямованих на «зелену» економіку і сталість (збалансованість між економічними, соціальними та екологічними аспектами бізнесу) й охорону довкілля.

Ще один проєкт виходить з того, що Миколаїв прагне створити економічний магніт, який сприятиме інноваціям та розвитку бізнесу в місті, зміцненню морської ідентичності та економічному зростанню. Ця ініціатива передбачає розроблення концепції місцевого індустріального парку на площі 190 гектарів.

Передбачається створення локацій, які відрізнятимуться від наявних у місті. Новий концепт нижньої набережної Інгулу і будівлі школи сприятимуть проведенню різноманітних заходів.

І ще один проєкт орієнтований на створення механізму співпраці та комунікації між стейкхолдерами, зацікавленими у відновленні й трансформації міста. Він передбачає організацію конференції для всіх донорів та зацікавлених сторін, залучених до процесу трансформації Миколаєва.

«Портфоліо» міста для переходу до «блакитної» економіки — один із пріоритетів розвитку Миколаєва, визначений міськрадою за підтримки ПРООН. Завдяки ініціативі поважної міжнародної інституції місто отримало конкурентну перевагу і матиме проєкти відновлення та розвитку ключових локацій. Миколаїв з 2019 року в програмі, і ці проєкти стануть частинами Майстер-плану, який нині розробляється», — впевнений виконавчий директор ВГО «Українська асоціація центрів підтримки бізнесу» Артем Ващиленко.

Керівники проєктів — відомі в Миколаєві бізнесмени, суднобудівники, менеджери, архітектори. Загальну координацію здійснює перший заступник міського голови Володимир Луков.

Під час роботи над проєктами планується участь громади, яка залучатиметься до обговорення перспектив подальшого розвитку Миколаєва.

На знімку: такий вигляд має мікрорайон Намив узимку.

Фото Володимира СМИРНОВА.