Валентина Кривцова завжди підтримує творчі ініціативи.

«З наближенням Різдва кожна українська родина має чудову нагоду згадати про споконвічну символічність християнського мистецтва. Ні для кого не є секретом, що головними атрибутами цього свята є зірка, дідух, або хлібне дерево, вечеря, вертеп і коляда. Також до початку Святвечора підлогу оселі устеляли сіном чи соломою. На вікна, під стелю на сволоку наші дідусі та бабусі, прадіди й прабабусі вішали плетені з соломи чи очерету пірамідки — різдвяних павуків», — згадала про традиції ініціаторка заходу, голова культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса» Валентина Кривцова.

Взагалі солома в українській міфології пов’язана з відродженням творчих сил природи, які прокидаються з поворотом сонця із зими на літо, і є обов’язковим елементом усіх річних обрядодійств. Про це і секрети виготовлення солом’яних різдвяних янголів дізнались учасниці майстер-класу в Центральній міській бібліотеці ім. М. Л. Кропивницького.

«Коли ми янгола виготовляємо, зробленого власноруч на ялинку, то це така істота, небесна істота, яку нам посилає Господь як оберіг. Як охоронця. На ялинці цей янгол спостерігатиме, аби у нас усе було добре. Аби ми жили щасливо в мирі. Аби всі наші мрії, побажання й сподівання здійснювались», — пояснює пані Валентина.

Є перший оберіг!

Така відповідальна мить вимагала допомоги найкращої тренерки-майстрині. Тому керівниця «Арт-спокуси» запросила цього разу до бібліотеки талановиту, відому в Миколаєві й поза його межами заслужену майстриню народної творчості України Тетяну Ульянкіну.

«Так, солома — це дуже теплий матеріал. Дуже природний. Але ж і руки треба мати. У нас край землеробський, і з соломи люди вміли робити і коників, і козу, і ангелів. Нині це дуже популярно. Звісно, ми повертаємо забуті традиції. Тому що хліб, солома — це було з давнини. Нині у нас пластмаса. А раніше все робили з природних матеріалів — дерева, соломи», — нагадує Тетяна Ульянкіна.

Постійною учасницею бібліотечних, мистецьких майстер-класів є голова правління Громадської спілки «Рада національних товариств Миколаївської області» Лоліта Каймаразова. Це дає їй змогу розвиватися, опановувати нові види мистецтва.

«З соломкою важкувато. Для мене це складно. Бо я вперше працюю з таким природним матеріалом. Потрібно мати вправність рук, якісь навички з рукоділля. А я взагалі-то ніколи рукоділлям не займалася. Тому я, власне, і вирішила відвідувати ці майстер-класи, щоб спробувати себе в різних видах мистецтва. Якщо мати терпіння, бажання, то й з соломкою справитись можна», — зауважує Лоліта Каймаразова.

За відведений для такого майстер-класу час жінкам вдалося виготовити напрочуд гарні обереги, що підтвердила майстриня Тетяна Ульянкіна. Головне, що всі без винятку учасниці отримали задоволення від мистецького процесу. І кожна з них своїми виробами наближала Різдво, яке символізує мир та благополуччя у кожній українській оселі.

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.