Так вважає Олег Скидан (на знімку) — доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, ректор Поліського національного університету:

— У 2023 році Поліський національний університет здобув кілька перемог у програмі Європейського Союзу Horizon Europe. Це найбільша міжнародна грантова програма, яка підтримує передові наукові дослідження. Тепер у ній ми працюємо разом зі спеціалістами з 12 країн.

Фахівці університету з колегами з Державного космічного агентства та Національного центру управління і випробувань космічних засобів створили систему космічної і геоінформаційної підтримки прийняття рішень у ключових сферах національної безпеки й оборони.

Ми виграли в конкурсі наукових, науково-технічних робіт та проєктів, які фінансує Європейський Союз. Університет отримав надпотужний програмно-технічний комплекс управління геопросторовими даними вартістю понад шість мільйонів гривень. Він став ще одним елементом сучасної інфраструктури у сфері космічного моніторингу Землі.

Цей комплекс дає змогу використовувати космічні й геоінформаційні технології і в наукових дослідженнях, і для розв’язання  практичних завдань безпекового, соціального, економічного, екологічного та інформаційного характеру. А також для підготовки фахівців за освітніми програмами «Національна безпека», «Комп’ютеризовані та інформаційні системи безпеки» та «Кібербезпека».

Cистемно допомагаємо нашим Силам оборони — й матеріально, й фінансово. Наш заклад отримав подяки та відзнаки Сил спеціальних операцій, Головного управління розвідки, 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького, 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади. Тому з гордістю можемо сказати, що постійно робимо свій внесок у Перемогу. 

Фото надано автором.