«Кіборги» — так наших незламних воїнів назвали самі вороги, вражені їхньою неймовірною витривалістю та здатністю вистояти в нелюдських умовах. Протягом 242 днів, з 26 травня 2014-го до 22 січня 2015 року, вони тримали оборону Донецького аеропорту, яка закінчилася після повної руйнації старого та нового терміналів. У тому запеклому протистоянні початку російсько-української війни «кіборги» вистояли — не встояв бетон.

У Донецькому аеропорту та селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79-ї, 80-ї, 81-ї, 95-ї окремих аеромобільних та 93-ї окремої механізованої бригад, 57-ї окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», Добровольчого українського корпусу (ДУК) та інші. В обороні аеропорту також брали участь волонтери та медики.

За стійкість і незламність українських захисників назвали «кіборгами». Вони стали символом мужності та відданості ідеалам вільної та незалежної України. Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських захисників, поранено більш як 500. Багатьох із них відзначено державними нагородами, декого — посмертно.

«Кіборг не відчуває страху, зайвих емоцій, а просто до кінця виконує те, що потрібно. Мабуть, тому так їх назвали. Це наші найсміливіші хлопці. Я рада, що в одному підрозділі з ними», — пояснила тоді Олена Білозерська, снайпер Добровольчого українського корпусу.

Перший бій між українськими оборонцями та російськими бойовиками-окупантами за встановлення контролю над Донецьким аеропортом відбувся 26 травня 2014 року, коли російські терористи та бойовики захопили будівлі аеропорту тоді ще мирного Донецька. Того дня окупанти відступили, зазнавши важких втрат, і на кілька місяців відмовилися від штурму летовища.

З кінця травня українські захисники утримували старий та новий термінали аеропорту. Опорним пунктом було селище Піски — через нього поставляли провізію, боєприпаси, медикаменти та здійснювалася ротація.

Російські бойовики-терористи здійснювали систематичні штурми терміналів, займаючи нові позиції, втрачаючи їх та знову готуючи штурми. Внаслідок боїв руйнувалася інфраструктура аеропорту — у грудні 2014 року значних пошкоджень зазнав старий термінал, 13 січня 2015-го остаточно впала диспетчерська вежа, яку утримували українські бійці.

У новому терміналі бої точилися за різні його поверхи — на фінальних етапах битви українські вояки утримували перший поверх, а підвал та верхні поверхи контролювалися противником.

16 січня терористи відійшли в район Спартака й відновлювали свою боєздатність, отримували підкріплення. Опівночі бойовики обстріляли метеовежу з РСЗВ «Град» і після цього до самого ранку не відкривали вогонь.

Скориставшись черговим «перемир’ям», росіяни замінували і підірвали опори останнього терміналу, знищивши його остаточно. Бетонні перекриття і стеля у багатьох секціях обвалилися — загинули 58 захисників ДАП. 21 січня 2015 року ухвалено рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу — цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

Оборона ДАПу — доказ того, що українське військо сильне, безстрашне та незламне. Подвиг захисників Донецького аеропорту став символом мужності й стійкості духу української армії. Він увійшов в історію, про «кіборгів» уже написано десятки книжок, знято документальні стрічки та художній фільм.