Тож під час підготовки до іспитів варто потренуватися виконувати вже оприлюднені сертифікаційні роботи, які є у відкритому доступі.

Як повідомила директорка Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Тетяна Вакуленко, яку цитує видання osvіta.ua, тестові форми будуть унікальними, але вони можуть містити певну частку завдань, які використовувались раніше. На думку директорки УЦОЯО, це нормальна і прийнятна практика.

«Саме тому радимо вам розв’язувати ці завдання, тренуватися, практикуватися, нема нічого поганого в тому, що людина, яка готується, отримує вищі результати, ніж ті учасники, які не приділяють цьому належної уваги», — вважає вона.

Цьогоріч обіцяють уважніше ставитися до питань доброчесності під час проведення ЗНО — зокрема, тимчасові екзаменаційні центри для проведення тестування обладнають камерами спостереження. За словами Тетяни Вакуленко, в УЦОЯО сподіваються, що організатори на місцях зможуть забезпечити відеокамери в усіх екзаменаційних центрах, причому по декілька в одній аудиторії. Тож охочі підглянути правильні відповіді ризикують бути викритими і позбутися шансу скласти тест.

Тетяна Вакуленко нагадала, що 2023 року траплялися випадки скасування результатів учасників Національного мультитесту через те, що у різні способи було з’ясовано, що учасник списував.

Посилену увагу під час проведення вступної кампанії приділятимуть і безпековим питанням. Тому, як і минулого чи позаминулого років, дати проведення Національного мультипредметного тесту для широкого загалу не оприлюднюватимуть. Інформацію про день та місце проведення іспиту кожен абітурієнт отримає через свій персональний електронний кабінет не пізніш як за 10 днів до тестування. «Я попрошу такого підходу дотримуватись і учасників, — додала Тетяна Вакуленко, — не повідомляти в соцмережах про дату і місце, де і коли вони проходитимуть оцінювання».

За словами директорки центру, в календарному плані проведення НМТ буде визначено межі проведення основної та додаткової сесій Мультитесту. Розпочнеться він у травні, а найбільша кількість тестових днів основної сесії запланована на травень і червень. Додаткова сесія відбудеться у липні.

Нагадаємо, що цього року зміниться перелік дисциплін для тестування. Відповідно до ухваленого парламентом законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року», всі учасники НМТ виконуватимуть завдання із чотирьох предметів. До обов’язкових дисциплін (математика та українська мова) додадуть історію України, а крім того, розширять перелік предметів на вибір.

Довідково

«...У 2024 році вступні випробування для участі в конкурсному відборі на навчання для здобуття ступеня вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти, освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра, ступеня вищої освіти молодшого бакалавра включають тестування з навчальних предметів «Українська мова», «Математика», «Історія України» та навчального предмета на вибір («Іноземна мова», «Біологія», «Географія», «Фізика», «Хімія», «Українська література»).

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року».