На розгляді Комітету Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, національних меншин і міжнаціональних відносин перебуває законопроект, який дасть змогу запровадити інститут множинного громадянства в Україні.

Про намір звернутися до парламенту з такою ініціативою Президент Володимир Зеленський заявив у своєму зверненні з нагоди Дня соборності 22 січня. «Сьогодні я вношу у Верховну Раду України ключовий законопроект, який дасть змогу ухвалити комплексні зміни до законодавства та запровадити інститут множинного громадянства. І дасть змогу мати наше громадянство всім етнічним українцям та їхнім нащадкам із різних країн світу. Звісно, крім громадян країни-агресора», — сказав він зокрема. За словами Володимира Зеленського, множинне громадянство буде однією з можливостей реалізації права бути українцем, за яке нині бореться наша країна.

На сайті Верховної Ради документ з’явився ввечері того ж дня. І майже одразу його почали активно обговорювати в суспільстві. Офіційно він має назву «Проект Закону України «Про деякі питання у сфері міграції щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України» (№ 10425). Його метою визначається актуалізація положень законодавства у сфері міграції та громадянства. Зокрема, йдеться про підстави й порядок набуття та припинення громадянства України, а також про удосконалення врегулювання питань щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які у складі Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів формувань, беруть участь у захисті незалежності та територіальної цілісності України, членів їх сімей.

Факт

Держави, громадяни яких можуть набувати громадянство України у спрощеному порядку: Австрія, Бельгія, Болгарія, Британія, Греція, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Канада, Кіпр, Норвегія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, США, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція, Швейцарія, Японія.

Чи не найбільше нині обговорюють положення законопроекту, які стосуються набуття громадянства в спрощеному порядку. У тексті проекту виписано чіткий перелік країн, громадяни яких можуть скористатися цим правом.

Прописано також, що спрощений порядок полягає в поданні особою, яка є громадянином такої держави, декларації про визнання себе громадянином України. Прописано й таке: «Декларація про визнання себе громадянином України — документ у якому іноземець, який є громадянином (підданим) держави, громадяни (піддані) якої набувають громадянство України в спрощеному порядку, при поданні заяви про набуття громадянства або його законний представник засвідчує, що в разі набуття громадянства України в правових відносинах з Україною особа визнає себе лише громадянином України».

Отже, згідно з цим законопроектом, людям, які отримали громадянство в спрощеному порядку, надається право не підтверджувати свій вихід з іноземного громадянства. Цього не вимагатимуть і від громадян держави, визнаної Верховною Радою «державою-агресором», які зазнали там переслідувань і можуть це підтвердити, біженців або людей, яким Україна надала притулок, іноземців, які служать або служили за контрактом у ЗСУ, Державній спеціальній службі транспорту, Нацгвардії, їх подружжя та дітей, людей, а також від людей, які мають визначні заслуги перед Україною.

За спрощеною процедурою також зможуть отримати громадянство нащадки тих, хто жив чи народився на території України до 1991 року. Ідеться про УНР, ЗУНР, Карпатську Україну чи УРСР. А це дасть змогу отримати українське громадянство представникам діаспори.

Громадянство України в цьому документі визначається як правовий зв’язок між фізичною особою і Україною, що знаходить свій прояв у їх взаємних правах та обов’язках. А громадянин України, згідно із законопроектом, це особа, яка набула громадянство в порядку передбаченому законами України та міжнародними договорами.

У статті 6 проекту закону чітко виписано десять підстав для набуття громадянства. Серед них такі, як право за народженням, за територіальним походженням, унаслідок прийняття громадянства чи його поновлення або внаслідок усиновлення чи взяття під опіку. Передбачено громадянство й для дітей, один чи двоє батьків яких уже перебувають у громадянстві України.

Ідею множинного громадянства гаряче прийняли в суспільстві. Майже блискавичною була реакція світового товариства. «Законопроект про множинне громадянство є додатковим кроком для об’єднання 65-мільйонного українського народу по всьому світі», — заявив Президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Павло Ґрод. «Цей напрямок протягом багатьох років був одним із пріоритетів діяльності СКУ. Ми розуміємо, що за кордон виїхало багато мільйонів українців — виїхали за останні два роки й виїхали раніше. Нині світова діаспора нараховує понад 20 мільйонів українців», — цитують його слова на сайті Світового Конґресу Українців.

Президент СКУ називає ідею множинного громадянства «ефективним кроком, який зможе допомогти світовому українству бути частиною життя України. «Переконаний, що наші громади в понад 70 країнах світу будуть сприймати це рішення дуже позитивно й що це є кроком вперед щодо об’єднання світового українства».

Павло Ґрод також переконаний, що такий підхід є складовою процесу повернення українців додому — разом із комплексною політикою створення необхідних для цього умов.

Для «Голосу України» прокоментувати ідею запровадження множинного громадянства в Україні погодилася голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

«Понад вісім мільйонів українців проживають за кордоном, але наша мета — зробити все можливе для того, щоб вони змогли повернутися додому. Для цього необхідно забезпечити три основні умови: безпеку, гідну роботу та відновлення зруйнованого та пошкодженого житла.

Передусім треба гарантувати безпеку громадян в Україні. Це ключовий фактор для того, щоб українці могли повернутися на Батьківщину. Забезпечення України сучасними засобами ППО сприятиме поверненню додому українців, які були змушені виїхати за кордон.

Ще одним кроком у стимулюванні повернення українців має стати законопроект про множинне громадянство. Відповідний закон уже діє в країнах Європейського Союзу, і його впровадження в Україні надасть нашим співвітчизникам можливість повертатися додому та робити свій внесок у розвиток та відбудову країни.

Після двох років війни багато українців влаштували свій побут і знайшли роботу за кордоном. Здебільшого це жінки з дітьми. Важливо, щоб вони, налагоджуючи життя поза країною, не поспішали відмовлятися від українського громадянства. Вони мають відчувати себе частиною великої української родини.

Повернення та гуртування українців — ці завдання стоять перед країною. Важливо, щоб повернення стало не просто можливим, але й бажаним вибором для кожного з наших співвітчизників. Адже лише такою потужною єдиною родиною ми здатні здолати всі виклики: перемогти ворога та відбудувати нашу країну».

Свою позицію висловив також і перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк.

«Законодавча ідея Президента України Володимира Зеленського — надзвичайно актуальна та необхідна, витребувана часом і умовами об’єднання всіх українців, які в силу різних обставин опинилися поза рідною країною.

Мета законопроекту — дати змогу всім охочим, хто відчуває себе українцем, доєднуватися до гуманітарної або військової допомоги Україні, а в майбутньому після Перемоги України долучитися до відбудови та розвитку нашої країни.

Знаково, що діти етнічних українців зможуть отримати громадянство, або ж іноземці, які захищають нашу державу на фронті, зможуть отримати український паспорт.

Переконаний, що всі зауваження, які є до цього законопроекту, можна буде доопрацювати в процесі підготовки до другого читання».

І справді, президентський законопроект отримав не лише позитивні відгуки. Представники опозиційних сил кажуть, наприклад, що пропозиція позбавляти громадянства українців, які добровільно отримали громадянство держави-агресора, не враховує реалій, в яких перебувають мешканці окупованих територій, зокрема атмосфери примусу та тиску. Відтак проекту закону закидають ризики дискримінації та порушення принципу рівності громадян.

«Хтось каже, що прямо Конституція забороняє мати два паспорти. Але точно будуть експерти в галузі конституційного права, які скажуть, що наша Конституція дозволяє мати подвійне та множинне громадянство», — йдеться в коментарі, який розмістив у себе в Телеграмі Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

Нині народні депутати працюють над законопроектом на платформі профільного комітету. Утім, Президент визначив його як невідкладний. Тож можна очікувати, що в сесійну залу він потрапить уже під час найближчого пленарного засідання.