В центрі уваги освітян Тернопільщини був проект закону «Про внесення змін до деяких законів України (щодо створення передумов для модернізації мережі закладів вищої освіти)», який Міністерство освіти і науки України оприлюднило для громадського обговорення.

До обговорення законопроекту долучилися народні депутати України Володимир Гевко, Іван Калаур, Іван Чайківський, Андрій Богданець та депутати Тернопільської обласної ради.

— З ініціативи депутатів Тернопільська обласна рада стала майданчиком для обміну думками щодо цього проекту закону. «Це важливе для освітнього середовища питання, тому потрібно почути думку фахівців, які працюють у цій галузі», — наголосив Володимир Болєщук.

Свою позицію висловив народний депутат Іван Чайківський, котрий зазначив, що Тернопільська область має всі шанси стати молодіжним навчальним хабом. Що ж до запропонованих реформаторських кроків з боку

Міносвіти, то, на його думку, освітяни сходяться на тому, що відокремлені підрозділи вишів недоречно переводити на обласні бюджети і тим самим опосередковано сприяти їхньому злиттю чи закриттю. Навпаки, треба використати всі можливості та створити студентам умови, які дадуть Тернопільщині змогу стати своєрідним навчальним хабом, що акумулюватиме кращу молодь, яка працюватиме на розвиток країни.

Позицію Ради директорів закладів фахової передвищої освіти висловив голова ради, директор ВСП «Тернопільський фаховий коледж Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя» Володимир Калушка. Керівники також виступають за збереження і подальший розвиток освітянських закладів краю.

Наразі мережа закладів фахової передвищої освіти Тернопільської області налічує понад два десятки закладів. Вісім закладів фахової передвищої освіти є структурними підрозділами закладів вищої освіти і, цілком можливо, потраплять під реформування. Тож потрібно, щоб усі кроки були добре продумані, адже у закладах фахової передвищої освіти області на освітньо-кваліфікаційному рівні «фаховий молодший бакалавр» навчаються 7532 особи, в тому числі 4537 осіб навчаються на умовах державного замовлення. Отож реформування так чи інакше торкнеться і їх.

Тернопільська область.

Фото Тернопільської обласної ради.