Перші відвідувачі книгарні Олександра і Данило Василенки,переселенці з Донеччини.

Фото Суспільне Вінниця.

Після його загибелі мрію сина втілили батьки. Про відкриття книгарні написала на сторінці у Фейсбуці подруга полеглого воїна Ірина Шеремета. «У Вінниці з’явилося дуже особливе місце, — йдеться у дописі. — Місце сили, пам’яті, тепла і затишку. Так можна сказати про книгарню Миколи Рачка «Герої». Коля мій близький друг, філолог і воїн, який загинув у бою під Покровськом у липні 2022 року».

Пані Ірина розповіла, що Микола вивчав літературу, дуже любив читати, як виявилося, ще й писав вірші та мріяв про книгарню. Його родина втілила цю мрію.

«Кожен куточок тут — це дуже про нього, — читаємо далі у дописі. — Ви відчуєте це, якщо побуваєте тут, це правда. Це місце з історією. З історією про хлопчика Колю, який дуже любив життя з усіма його можливостями і радощами... Це місце пробуджує бажання ще більше читати книги».

Книгарня «Герої» відчинила свої двері для відвідувачів 29 січня 2024 року.

Вона розташована у середмісті Вінниці за адресою вулиця Миколи Оводова 17/3, години роботи — з 10.00 до 20.00 (без вихідних).

Микола Рачок — випускник Києво-Могилянської академії, за фахом філолог. Працював у низці засобів масової інформації. До війська став у перші дні великої війни, служив у 58-й окремій мотопіхотній бригаді імені гетьмана Івана Виговського.

«Із перших днів великої війни Коля пішов захищати країну, — написав у соцмережі його колега Павло Кашчук. — Занадто світла, занадто інтелігентна людина, без бойового досвіду, без якихось особливих фізичних даних, без військової спеціальності... Але ніхто цьому не здивувався, бо знали Колю, знали, що він не може не піти за Україну. Чи можна перемогти Країну, в якій худорлявий філолог бере в руки зброю і стає справжнім воїном, знищуючи елітні підрозділи ворога?».

Автор допису уточнив, що Микола Рачок загинув у бою з «вагнерівцями» 21 липня 2022 року. Його підрозділ зупинив у тому бою ворога.

При вході до книгарні відвідувачів зустрічає портрет і ще одне фото молодого хлопця з усмішкою на обличчі. Йому було тільки 27. Йому назавжди залишиться стільки. Вічна пам’ять і вічна слава Герою!


У книгарні можна придбати книжку та самостійно поставити екслібрис — печатку з логотипом книжкового магазину, на якій зображені персонажі улюблених книжок Миколи Рачка.

Скриншот відео ТРК Вінниччина.