Бібліотекар Наталія Колісниченко з маленькими читачами.

Його будівлі були зруйновані обстрілами російських окупантів під час широкомасштабного вторгнення. На в’їзді до містечка зустрічає «поранена» (без даху та вікон) будівля одного з корпусів. За нею, мов на другій лінії оборони, ліворуч і праворуч розташувалися сучасні збірні конструкції-секції тимчасового житла для людей, які втратили свої домівки через війну. Спочатку (із серпня 2022 року) тут мешкали ірпінці, чиї будинки або квартири розтрощили «асвабадітєлі» під час рашистського наступу на передмістя столиці. Тепер модульні «Дубки» стали домом для переміщених і зі сходу, і з Херсонщини тощо.

Це одне з багатьох модульних містечок для тимчасового прихистку українців, які зараз є чи не у кожному тиловому місті нашої країни. Але тільки у ірпінському збірному (за конструкцією та географією малої батьківщини його мешканців) містечку є своя бібліотека. Поки що єдина серед таких осередків для ВПО по всій Україні.

Офіційно вона відкрилася 30 вересня 2022 року, у Всеукраїнський день бібліотек. То була ідея керівництва міської ради Ірпеня. Її хазяйка — бібліо-текар-бібліограф Наталія Колісниченко з Мелітополя (ТОТ) каже: їй пощастило отримати роботу за фахом у модульному містечку, де вона нині мешкає.

Сучасна бібліотека — не тільки полиці з книгами. Це певний, і дуже важливий, осередок для спілкування, здобуття знань, зустрічей та допомоги. До пані Наталії приходять люди зі своїми життєвими історіями, діляться, радяться, читають і обговорюють... А вона у тій царині друкованого слова — організатор і психолог, інформатор та історик, ще й певний лідер суспільної думки у модульному осередку ірпінської громади.

«Книжковий фонд у бібліотеки поки що невеличкий. Здебільшого наповнюється завдяки благодійникам, небайдужим людям, які нам дарують книги. Книжок російською не приймаємо. Наші відвідувачі, а серед них чимало переселенців зі сходу та півдня, читають українською», — розповідає пані Наталія.

Відвідувачка бібліотеки модульного містечка.

Вона власноруч робить наочні ілюстрації, об’яви тощо для заходів, які проводить у бібліотеці. Нещодавно відбувся один із таких, присвячений жертвам Голокосту. Проте дитячої літератури з дорослої історичної тематики бракує, так само, як і творів світових майстрів. А попит серед читачів на такі книжки є.

Минулого року бібліотекарка модульного містечка провела 35 масових заходів та 15 майстер-класів! Зізнається: на них здебільшого приходять діти від 6 до 15 років. А ось дорослі не такі активні, бо, напевно, кожен вирішує свої проблеми...

І саме про них говорили на зустрічі з депутатом Ірпінської міської ради Тарасом В’язовченком та психологом Наталією Зарецькою, яка відбулася минулими вихідними у комунікаційному просторі бібліотеки (на знімку). Людей турбували насамперед житлові питання — відновлення зруйнованих рашистами помешкань, компенсаційні виплати, сертифікати за втрачені рідні стіни.

Крім того, Тарас В’язовченко розповів про програму комплексної стоматологічної та психологічної допомоги військовослужбовцям, УБД, які повертаються у громаду з фронту, навіть у короткострокову відпустку. Її разом із колективом Київського медичного університету запровадила БО «Відродження громад», співзасновником якої є Тарас В’язовченко.

У свою чергу Наталія Зарецька розказала присутнім про особливості сприйняття цивільного життя нашими захисниками, які боронять Україну і нас, українців, на «нулі», про певні правила комунікації у родинному колі з близькою людиною із досвідом участі у бойових діях, про реакції нашої психіки на травмівні події воєнного часу тощо. Чимало питань стосувалося й лікування, реабілітації, психологічної допомоги та психосоціального супроводу ветеранів російсько-української війни, військовополонених та членів їхніх родин у громадах.

Такі зустрічі вкрай необхідні, зокрема і внутрішньо переміщеним особам, які теж є членами громади, переконаний Тарас В’язовченко. Саме у такий спосіб, мобільно, орієнтуючись на конкретні проблеми і запити людей, представники місцевої влади і фахівці можуть швидко і ефективно реагувати на актуальні, справді болючі виклики воєнної реальності.

Фото надано автором.