Фото звільненого з полону військовослужбовця Василя Стефурака облетіло всю Україну. Батьки ж дізналися про повернення сина на Батьківщину 31 січня від невістки Олени. Старшого лейтенанта Одеської 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу взяли в полон ще 20 жовтня 2022-го біля села Кам’янське на Запоріжжі. Відео окупанти виклали в Інтернеті. Як повідомив нашому кореспонденту батько полоненого Степан, інформацію про сина родина отримала через Червоний Хрест.

Це багатодітна родина відомого на Прикарпатті Народного героя України Степана Стефурака. Один із наймолодших учасників АТО, боєць ДУК «Правий сектор», 19-річний студент Тернопільського технічного університету загинув 22 вересня 2014 року біля села Піски. Похований у рідному селі Топорівці Городенківської громади. Посмертно нагороджений нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» та орденом «За мужність» III ступеня.

Так само в зоні бойових дій, у районі Дебальцевого, перебував і старший на два роки Василь. У 2013-му, ще до війни, після служби в армії підписав контракт із ЗСУ. Служив у Головному управлінні розвідки МОУ. Після служби йшов на Майдан. Там був і молодший брат Степан. Під час розгону студентів «беркутівці» зламали Василю два ребра. Не раз розповідав в інтерв’ю, що в нападі росії не сумнівався, адже країна-агресор не приховувала своїх намірів.

У лютому 2015-го Василь Стефурак дістав важке плечове поранення, але військову службу не полишив. Повернувся в зону проведення АТО/ООС і після закінчення Академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного.

Служив у Красногорівці. Одружений, разом із дружиною Оленою виховують сина. Був командиром гранатометного взводу 28-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені Лицарів Зимового походу.

Після загибелі сина Степанка добровольцем на фронт пішов і батько Степан, який навіть після поранення та з другою групою інвалідності повернувся на передову. Нині — старший солдат 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс», передає бойовий досвід молодому поколінню військових. Батьки мешкають у Топорівцях на вулиці імені Степана Стефурака.

«Василь Стефурак звільнений з російського полону 31 січня в числі 207 наших військових, — зазначила у своєму дописі у Фейсбуці начальник ОВА Світлана Онищук. — Молимося за те, аби всі воїни та цивільні, які досі в неволі, нарешті були вдома, зі своїми рідними. Слова вдячності українській команді, яка працювала над обміном наших бранців».

Людмила СТРАЖНИК.

Івано-Франківська область.

Фото зі сторінки Президента Володимира Зеленського у Фейсбуці.

Серед 207 звільнених захисників — двоє закарпатців

Отже, з полону повернувся військовослужбовець 101-ї бригади ТрО Закарпаття Юрій Цоліган зі Свалявщини. Також звільнено прикордонника Андрія Коляденка з Виноградова. Він проходив службу в Мукачівському прикордонному загоні та героїчно боронив «Азовсталь» разом з іншими побратимами. Про це повідомив начальник Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Загалом серед врятованих у межах 50-го обміну військовослужбовців цього разу 95 представників Збройних Сил України, 56 нацгвардійців, 26 прикордонників, 29 воїнів Територіальної оборони і один представник Національної поліції України.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак також повідомив, що серед повернених з російського полону багато «оборонців Маріуполя, військових, що були на «Азовсталі», острові Зміїний, Донецькому, Запорізькому, Харківському, Луганському, Херсонському та Сумському напрямках».

Василь НИТКА.

Закарпатська область.