Команда з Івано-Франківщини.

Делегація з Івано-Франківщини долучилася до потужного Міжрегіонального форуму, що відбувся у Чернігові в межах національного проєкту «Відновлення економіки країни». У ньому взяли участь народні депутати Сергій Гривко і Валерій Зуб, представники Мінекономіки, Мінагрополітики і Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, зокрема заступник міністра економіки Тарас Качка і перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький, а також учасники із 12 прифронтових регіонів країни.

«Ініціатива є частиною проєкту «Зміцнення громадської довіри в Україні» UCBI за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID, — зазначила Теодора Делл, заступниця директора місії USAID-Україна. — Це можливості не лише обговорити нюанси відновлення економіки, а й прокласти дієвий шлях до сталого зростання країни.

Бачимо зацікавленість проєктом на державному рівні, адже це дієва підтримка малих і середніх підприємств північного та східного регіонів. Пишаємося, що стоїмо пліч-о-пліч із Україною, яка дає відсіч збройній агресії та починає свій шлях до історичних перетворень».

Форум організували ГО «Розвиток бізнес сектору України», представники Чернігівської торгово-промислової палати та ОВА. Серед головних тем заходу — розроблення державної та регіональних стратегій відновлення визволених регіонів, виклики та проблеми бізнесу, інструменти економічної підтримки малого та середнього бізнесу, розвиток інфраструктури.

«Спільні дії влади та бізнесу важливі для постраждалих від російської агресії областей. Протягом п’яти місяців відбулися три стаді-тури у Дніпрі, Чернігові та Сумах для підприємців із шести прифронтових регіонів, — повідомив начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус. — Бізнес-тури стали основою для налагодження контактів та співпраці. Учасники дізналися про успішні приклади в умовах воєнного стану у сфері агровиробництва, зокрема крафтового, та деревообробної галузі».

«Справді відчутна користь нашого проєкту, — наголошує його керівниця Леся Крупяк. — Ми знайомили підприємців між собою, шукали експертів, залучали представників регіональної і центральної влади, щоб знайти способи відновлювати економіку країни та сприяти розвитку бізнесу, навіть у такий складний час, коли підприємства мають проблеми в кадровій політиці, логістиці, каналах збуту».

Заступниця президента Івано-Франківської ТПП, депутатка облради Марія Савка наголосила на тому, що у відновленні економіки бізнес прифронтових і визволених територій потребує особливих пільг, преференцій та підходів. Адже людям не вистачає спілкування, зустрічей, можливостей обговорити проблемні теми. Тож проєкт став саме тим комунікаційним ланцюгом єднання.

«Відбувся професійний діалог бізнесу із представниками урядової команди, керівництвом регіональної влади, торгово-промислових палат, громадських організацій. Спільно напрацьовуємо дорожню карту, стратегію відновлення, насамперед деокупованих територій. Адже сильна економіка — запорука наближення Перемоги», — сказала Марія Савка.

«Сильна економіка є основою процвітання держави, і її відновлення повинно ґрунтуватися на комплексному підході, — наголосив народний депутат Валерій Зуб. — Підтримую ідеї Президента Володимира Зеленського щодо негайного початку розвитку, нарощування добробуту та стимулювання інвестицій. Ми активно працюємо в межах Національної ради з відновлення над Планом відновлення України. Пріоритети охоплюють модернізацію безпеки, оборонно-промислового комплексу, підтримку соціальних сфер включно з охороною здоров’я. Деокуповані території потребують особливої уваги, і регіональні стратегії відновлення є критичним інструментом. Дякую Міністерству розвитку громад та інфраструктури за важливу роботу в цьому напрямі. Нехай приклади партнерства, які вдалося реалізувати, слугують натхненням для подальших кроків.

Дякую за увагу та можливість обговорення важливих питань разом».

Фото агенції ПІК.