Відбудеться індексація пенсій

Із початку року в Україні зріс прожитковий мінімум. Однак пенсії, що прив’язані до цього показника, переглянуть тільки у березні — це відбудеться разом зі щорічною індексацією. Така норма прописана в пункті 9 Прикінцевих положень Закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік».

Наскільки індексують пенсії, буде відомо у другій половині лютого. Раніше у Мінсоцполітики припускали, що індексація становитиме 13 відсотків.

«На 2024-й передбачається індексація. Точний розмір буде розраховано з огляду на показники макроекономіки. Попередньо очікуємо зростання на 13 відсотків», — повідомила перший заступник міністра соціальної політики Дарія Марчак.

Тарифи на комуналку залишаться такими само. Майже

До кінця опалювального сезону — тобто до середини квітня — ціни на газ, опалення та гарячу воду для населення залишаться без змін.

Однак деяким споживачам доведеться платити за комуналку більше, ніж зазвичай. З’явиться новий платіж: технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирних будинках. Таке обстеження необхідне, щоб перевірити справність газогонів, герметичність з’єднань і запобігти витоку газу. Будинок перевірятимуть раз на три або п’ять років. Після технічного обстеження компанія виставить рахунок за свою роботу. Загальну суму розділять на усі квартири багатоповерхівки. Тож це буде разовий платіж, а не регулярний. Для кожного будинку плата індивідуальна, залежатиме від кількості квартир і технічних особливостей мереж — їх довжини, діаметрів, кількості з’єднань тощо. Наприклад, середній платіж для одного споживача у Київській області становитиме 320 гривень. А на Житомирщині — 230 гривень.

За борги відрізатимуть світло, газ та воду

Іще одна новація у комунальній сфері — Кабмін скасував мораторій на відключення споживачів за борги. Ця норма діяла від початку повномасштабного вторгнення.

Відтепер постачальникам послуг ЖКГ знову дозволили:

нараховувати та стягувати пеню, штрафи за невчасну або неповну оплату комунальних послуг;

припиняти або повністю зупиняти постачання послуг.

«Основна причина скасування мораторію — і ми це бачимо по цифрах — це зростання заборгованості за житлово-комунальні послуги. Борг населення за електроенергію збільшився на 41 відсоток порівняно з довоєнним часом», — пояснив причину такого рішення Костянтин Ущаповський, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус зауважив, що найдисциплінованішими платниками були субсидіанти — вони боялися залишитися без державної допомоги, тому уникали боргів. Також не пропускали платежі пенсіонери, які звикли розраховуватися за спожите вчасно. А от деякі забезпечені українці із зарплатами в тисячі доларів зловживали мораторієм і накопичували борги.

«Проблема в тому, що люди, які можуть платити, не платили, розуміючи, що за це нічого не буде», — сказав народний депутат.

За даними міністра енергетики Германа Галущенка, найбільші борги за електроенергію мають регіони, що не були окуповані й не вважаються прифронтовими. Зокрема, у Чернівецькій області борг перевищує мільярд гривень.

Представники енергетичних компаній запевняють, що відключати боржників миттєво не будуть. Спочатку надсилатимуть рахунки з вимогою сплатити чи реструктуризувати борг. Про відключення попереджатимуть за 10 і за 5 днів.

Заборона стягувати борги надалі діятиме для громадян, які проживають у зоні активних бойових дій, на тимчасово окупованих територіях, і для тих, чиє житло було пошкоджене внаслідок війни.

Продовжили виплати для переселенців

Значній частині внутрішньо переміщених осіб у лютому мали припинити щомісячні виплати. Допомогу планували залишити тільки для окремих категорій.

Однак уряд відтермінував ці зміни ще на місяць. Тож у лютому всі переселенці отримуватимуть кошти від держави.

«Зважаючи на зиму, труднощі з пошуком роботи та ще низку обставин, Кабінет Міністрів продовжив виплати всім внутрішньо переміщеним особам іще на місяць. Ми змогли знайти на це ресурс — більш як шість мільярдів гривень», — розповіла глава Мінсоцполітики Оксана Жолнович.

Нагадаємо, українці, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, отримують:

3 тисячі гривень для осіб з інвалідністю та дітей.

2 тисячі — для решти осіб.

Також у лютому запровадять допомогу малозабезпеченим сім’ям з-поміж вимушених переселенців. Раніше вони не могли домогтися таких виплат, оскільки в сім’ї були безробітні дорослі, але і знайти роботу було важко.

За даними віцепрем’єр-міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, на кінець 2023-го виплати отримували майже 2,5 мільйона переселенців.

Працівників «оборонки» бронюватимуть без обмежень

Уряд вніс зміни до постанови № 76 від 27 січня 2023 року, якою регулюються питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану.

Зміни стосуються працівників підприємств оборонно-промислового комплексу.

Військовозобов’язані працівники підприємств та організацій, які Мінстратегпром віднесло до критично важливих, тепер бронюються:

незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності;

без обмежень за кількістю військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню.

«Відтепер підприємства оборонно-промислового комплексу зможуть бронювати своїх військовозобов’язаних працівників без обмежень за кількістю та без урахування рівня дефіцитності їх військової спеціальності. Це дасть змогу посилити потенціал оборонно-промислового комплексу та забезпечити оборонним підприємствам можливість стабільно працювати й нарощувати обсяги виробництва. Це рішення — спільна позиція Міноборони, Мінстратегпрому та Мінекономіки. Наше першочергове завдання — забезпечити наших захисників усім необхідним для здобуття Перемоги», — прокоментував заступник міністра економіки України Ігор Фоменко.

Пошта возитиме ліки у села

«Укрпошта» зможе розвозити ліки на деокупованих і прифронтових територіях. Компанія запускає проєкт «Укрпошта-Ліки». Отримала ліцензію на продаж лікарських засобів у стаціонарних поштових або мобільних відділеннях. Шукають приміщення для складу в Києві, набирають фармацевтів. Планують відкрити гарячу лінію, де прийматимуть запити від громадян.

«Укрпошта» має намір відкрити склади на сортувальних об’єктах у Києві, Львові, Харкові, Одесі, Хмельницькому. Це дасть змогу доставляти ліки до будь-якого населеного пункту країни вже наступного дня. Буде створений запас із 10 тисяч найменувань препаратів.

Проєкт працюватиме з програмою «Доступні ліки» й має допомогти з продажем ліків у селах за електронними рецептами, оскільки у сільській місцевості у 16 відсотках аптек діє ця державна програма. «Укрпошта» працюватиме у новому режимі з другої половини 2024 року, повідомила голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак.

У Токіо говоритимуть про відновлення нашої країни

19 лютого в Токіо має відбутися конференція щодо відновлення України.

«Працюємо над тим, щоб за результатами конференції японські компанії стали важливими учасниками відновлення України», — сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

В Японії зазначили, що хочуть почути про конкретні потреби в підтримці відновлення та реконструкції в Україні.

До речі, днями Японія надала Україні 390 мільйонів доларів у межах проєктів Світового банку. Транш передбачений для соціального захисту та відновлення сільського господарства.