Унікальні маловідомі документи президента Української Народної Республіки в екзилі Миколи Плав’юка, листи, рідкісні світлини та інші історичні свідчення боротьби за незалежну Україну в XX столітті надійшли до Центрального державного архіву громадських об’єднань та україніки.

Тут за участю голови Державної архівної служби України Анатолія Хромова та першого заступника Тетяни Шевченко відбулася урочиста презентація раритетів. Серед них — і щоденник Миколи Плав’юка (1925—2012), українського політичного і громадського діяча в еміграції, співорганізатора Світового конгресу українців, п’ятого голови Організації українських націоналістів та визначного публіциста; «Грамота про складання повноважень і припинення діяльності Державного центру Української Народної Республіки в екзилі», автографи Андрія Мельника, Михайла Воскобійникова, Івана Самійленка, а також документи про вшанування пам’яті очільників ОУН Євгена Коновальця і Олега Штуля-Ждановича.

«Такі документи повинні передаватися на державне зберігання. Архіви мають кваліфікований штат архівістів, які можуть у належний спосіб описати, каталогізувати та зберегти такі матеріали. Також постійно впроваджуються нові технічні рішення для репрезентації архівних документів онлайн», — зазначив Анатолій Хромов.

Документи Миколи Плав’юка архів отримав від Фундації імені Олега Ольжича. Цьому передували консультації, результатом яких, зокрема, стало підписання угоди про співпрацю між сторонами.

Про важливість збереження історичної спадщини, зокрема документальної, в контексті сучасних викликів під час презентації переданих до архіву документів говорили директор ЦДАГОУ Ольга Бажан, перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Богдан Червак, керівник Громадського об’єднання «Фундація імені Олега Ольжича» Олександр Кучерук. Спікери нагадали, що саме останній президент Української Народної Республіки в екзилі передав президентські клейноди УНР Леонідові Кравчуку, забезпечивши спадкоємність українського державотворення протягом ХХ століття.


Анатолій Хромов і Ольга Бажан.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.