Після завершення реорганізації служби зайнятості у зв’язку з проведенням адміністративно-територіальної реформи ця структура працює стабільно та ефективно. Завдяки їй чимало людей отримали кваліфіковані консультації, ознайомились із місцевим ринком праці й актуальними вакансіями та знайшли не просто роботу, а нові можливості професійного та особистісного розвитку.

— Для роботодавців служба зайнятості залишається надійним партнером у пошуку кадрового потенціалу, — переконана голова обласної ради Віолета Лабазюк. — Адже серйозну проблему для багатьох промислових підприємств становить гострий дефіцит кваліфікованих кадрів робітничих професій, які відповідали б якісним характеристикам та потребам виробництва. Відчувається дефіцит висококваліфікованих кадрів у сфері юриспруденції, бухгалтерського обліку та економіки. Щоб задовольнити потреби ринку праці, обласна служба зайнятості спільно з роботодавцями успішно реалізовує програми сприяння зайнятості, здійснює перепрофілювання професій, бізнес переорієнтовує виробництво, аби наповнювати місцеві бюджети та тримати потужний економічний тил.

Торік працівники обласної служби зайнятості надали різні послуги 23,5 тисячі відвідувачів, зокрема і внутрішньо переміщеним особам, яких сьогодні на Хмельниччині проживає майже 75 тисяч.

За цей час статус зареєстрованого безробітного отримали 14,4 тисячі осіб, а допомогу з безробіття отримали 11,2 тисячі громадян. Забезпечити роботою вдалося понад 9,1 тисячі.

На початок року на обліку в службі перебували 2,6 тисячі безробітних. Понад три чверті з них — жінки, 23 відсотки — молодь, 19 відсотків — особи, старші 55 років. З-поміж безробітних було 239 внутрішньо переміщених осіб та 139 учасників бойових дій.

Водночас протягом 2023-го майже чотири сотні роботодавців скористалися програмами компенсації витрат на оплату праці або єдиного соціального внеску на загальну суму 8,1 млн гривень. На створені або збережені робочі місця було працевлаштовано 681 особу з тих, хто має додаткові гарантії у сприянні зайнятості. Зокрема, за працевлаштування 523 внутрішньо переміщених осіб 271 роботодавець отримав компенсацію витрат на оплату праці в 6,8 млн гривень, а за працевлаштування 57 осіб з інвалідністю, передпенсійного віку та інших категорій компенсовано єдиний соціальний внесок 51 роботодавцю на 107,3 тис. гривень.

У межах проєкту єРобота через портал Дія було подано 797 заявок на мікрогранти для започаткування нового або розвитку наявного бізнесу. Майже три сотні з них отримали позитивні рішення й фінансування у 70,4 млн гривень. У результаті в області буде створено 607 нових робочих місць. Ще 20 грантів отримали учасники бойових дій та члени їхніх сімей на суму 6,7 млн гривень.

Цьогоріч уже в першому кварталі обласною службою зайнятості заплановано використати 19,7 млн гривень на активні програми сприяння зайнятості — навчання за ваучерами, громадські та суспільно корисні роботи. Частина цих коштів піде на компенсаційні програми для роботодавців і компенсацію за облаштування робочих місць особам з інвалідністю.

Фото надано автором.