Перші її результати керівництво закладу оприлюднило на брифінгу «Правда про закупівлі послуг із харчування курсантів».

За словами ректора КНУ Володимира Бугрова, університет забезпечує харчування осіб, які навчаються у ВІКНУ і проходять службу відповідно до норм воєнного часу. Всі військовослужбовці-викладачі та співробітники Військового інституту перебувають на казарменому стані в розташуванні університету.

Послугу з харчування курсантів забезпечують 6 їдалень вишу. Вартість триразового харчування курсанта Військового інституту КНУ на день становить 151,2 грн.

Нещодавно інтернет-видання «Наші гроші» з посиланням на дані, оприлюднені в системі Prozorro, повідомило, що Національний авіаційний університет та КНУ
ім. Шевченка 29 грудня 2023 року уклали з Мін-оборони угоди на харчування курсантів за цінами, що значно перевищують ціни решти постачальників продуктів для Міноборони.

Закиди щодо істотно завищених цін, за якими для них постачають продукти, зокрема морожену рибу хек (333 гривні за кілограм), в КНУ відкидають. Хек заморожений для харчування курсантів і співробітників ВІКНУ з минулого року взагалі не закуповували, а наявність такої ціни у каталозі закупівель КНУ — це технічна помилка, яка сталася при перенесенні інформації в таблиці, каже Володимир Бугров.

«Щоб узагалі зняти цю помилку, було укладено додаткову угоду, і ця позиція вилучена, — повідомив ректор КНУ. — Той, хто допустив (помилку. — Ред.), буде притягнутий до дисциплінарної відповідальності».

Поставку продуктів для курсантів ВІКНУ здійснює постачальник, який переміг у процедурі закупівлі на майданчику Prozorro, а до приготування страв залучені кухарі зі штату університету.

«Ми закуповуємо продукти, ми їх готуємо, — пояснює Володимир Бугров. — Штат наших центрів харчування, залучених до обслуговування військовослужбовців, — це понад 100 осіб на різних локаціях. За актами прийняття виконаних робіт з боку замовника ми отримуємо компенсацію наших витрат із доданою вартістю. Це не просто продаж чи закупівля певних продуктів, це виготовлення. Чому не може бути нижча вартість? Ми не є постачальником, ми не маємо можливості отримувати знижки як для військових частин».

Ціни на харчі, які закуповує університет, та їх номенклатура мають відповідати Каталогу продуктів харчування, затвердженому наказом Мін-
оборони № 591, який містить 409 найменувань, та сформованим моніторинговою групою МО Граничним цінам до нього (додаток 3 технічної документації). Ці документи розміщено на майданчику Prozorro. «З каталогу наш відділ закупівлі обирає ті позиції, які узгоджуються із замовником. І граничні ціни виходять саме з цього каталогу», — каже Володимир Бугров.

«Водночас університет не є компанією, основною діяльністю якої є постачання продуктів, що дало б змогу зменшити ціну на великих обсягах», — нагадує ректор. Військові частини отримують від постачальників харчі за більш привабливими ціновими пропозиціями, а університет не має такої знижки. До того ж заклад закуповує продукцію малими обсягами, бо не має великих складських приміщень із відповідним вентиляційним і холодильним обладнанням.

Скажімо, воду в КНУ закуповують по 8 гривень за півторалітрову пляшку, що, за словами Володимира Бугрова, менше за її оптову ціну в Києві. Але водночас компанія-постачальник продає таку саму пляшку води для військових частин кількох областей України, де ведуться бойові дії, лише по 3 гривні 90 копійок, керуючись міркуваннями соціальної відповідальності. Крім того, як зауважила проректор КНУ Лариса Сахатюк, така вода в пляшках узагалі не використовувалася для харчування курсантів КНУ, адже вона видається лише в польових умовах.

«Не ми визначаємо, як і чим годувати військовослужбовців (є в каталозі Міноборони і сумно-звісний морожений хек, але там його гранична ціна — 133 грн 36 коп., у новій угоді КНУ про закупівлі — 93 грн. — Ред.). Є затверджені Міністерством оборони стандарти харчування за якістю, за калоріями тощо. І саме на цій підставі раз на місяць визначаються закупівлі комісією, до складу якої входять фахівці відділу запобігання корупції КНУ, відділу внутрішнього аудиту, представники замовника. Це не є рішенням однієї особи чи установи. Це ціла процедура. Всі ці договори оприлюднені й продемонстровані в Prozorro», — зауважив Водимир Бугров.

У 2023 році Міністерство оборони перевіряла Рахункова палата, і зауважень до контрактів з університетом з її боку не було, каже ректор. «Навпаки, було вказано, що в нас ціни на деякі закупівлі нижчі, ніж по Міністерству оборони, — додає Володимир Бугров. — Крім того, відділом внутрішнього аудиту КНУ було перевірено наші центри харчування і не виявлено порушень при підготовці документів до закупівлі. Ми дотримуємося тієї процедури, яка передбачена законодавством».