Писанкар з Бахмуту Дмитро Денисенко.

Символом надії на відродження знищеного рашистською армією колись квітучого міста Бахмут, яке до вторгнення рф було культурним і освітнім центром, центром соляної промисловості на Донеччині, стала виставка «Скорботний шлях Бахмуту», що відкрилася у Національному заповіднику «Софія Київська». Назва виставки не випадкова — місто, яке вперше згадується в документах як «сторожа Бахмут» від 1571 року і де до повномасштабної війни проживало понад 70 тисяч мешканців, фактично повністю зруйноване окупантами і перетворилося на привид із руїн.

В експозиції, присвяченій загиблим воїнам, які захищали Бахмут, та мирним мешканцям, — цикл художніх і графічних робіт Via Dolorosa майстра традиційних народних ремесел Дмитра Денисенка «Народного музею писанкарства та розвитку народних ремесел Бахмутського міського народного дому».

Твори митця, що відображають біблійні мотиви скорботного шляху Ісуса Христа на Голгофу, вражають майстерністю і символізмом. Серед них і унікальні «різьбленки» — барельєфи, створені алмазним інструментом на страусовому яйці. Частина робіт Дмитра Денисенка була знищена під час боїв за Бахмут. Врятовані шедеври і стали основою виставки.

З огляду творів, виконаних технікою прорізної різьби по пташиному яйцю, художник і розпочав презентацію виставки. В її межах відбувся показ відеосюжетів — на кадрах знищені загарбниками будинки і цілі вулиці.

«Ця виставка присвячена незламному місту нашої держави — Бахмуту. Я низько вклоняюсь вам, його мешканцям, за те, що несете віру у своє місто, в свою державу, доводите, що місто живе попри те, що зруйноване практично вщент. Я рада, що ця виставка, частинка вашого міста, сьогодні тут, у місці, де зароджувалась наша держава, — у Святій Софії», — зазначила, звертаючись до гостей, генеральна директорка заповідника Неля Куковальська.

Про важливість мистецького осмислення боротьби українців за свою незалежну державу говорили під час відкриття виставки секретар Бахмутської міської ради Ганна Петриєнко-Полухіна, директор Музею видатних киян та президент Київської фундації культури Сергій Костянчук, засновник БФ «Бахмут. Допомога. Відродження» Микола Поліщук та інші.

«Збереження людей та їхніх мистецьких практик — одне з наших пріоритетних завдань на сьогодні. Унікальні роботи, які становлять основу цієї виставки, є свідченням того, що кожен митець у своїй оригінальній практиці має бути підтриманий. І держава, і суспільство повинні зробити все необхідне для того, щоб такі унікальні люди мали змогу жити в Україні і розвиватися, а їхній творчий доробок був представлений широкому загалу», — наголосив у своєму виступі Ростислав Карандєєв.

Виставка «Скорботний шлях Бахмуту» в «Софії Київській» триватиме до 11 травня.


Засновник БФ «Бахмут. Допомога. Відродження» Микола Поліщук оглядає виставку.






На знімках: експонати виставки, які вдалося врятувати та вивезти з-під ворожих обстрілів  з Бахмуту.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.