«Посилюємо нашу протиповітряну оборону як системами, так і ракетами до них. Офіційно почала роботу Коаліція інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони. 15 країн уже приєднались. Вдячний Німеччині, Франції та США за лідерство», — резюмував Рустем Умєров.

За його словами, триває робота щодо спільного виробництва артилерійських систем і снарядів, а питання надання Україні F16 «йде за графіком».

Отож, за підсумками чергового засідання Контактної групи з питань оборони України в форматі «Рамштайн» міністри оборони Німеччини та Франції Борис Пісторіус і Себастьєн Лекорню підписали угоду про створення «коаліції спроможностей» для розбудови протиповітряної оборони України.

Коментуючи створення нової коаліції, Себастьєн Лекорню зазначив, що посилення потенціалу ППО України «має важливе значення для майбутнього конфлікту та захисту цивільного населення», повідомляє DPA.

Як пояснив Борис Пісторіус під час спілкування із журналістами, після екстреної допомоги увага союзників зосереджена на «довгострокових можливостях», а ППО є базовою передумовою успіху Збройних Сил України в боротьбі з російським агресором.

Він також анонсував, що Німеччина очолить «коаліцію бойових броньованих машин» спільно з Польщею та хоче приєднатися до коаліцій з артилерії, морської безпеки, розмінування та безпілотників.

Крім того, за підсумками «Рамштайну» вісім його учасників підписали листа про наміри долучитися до «коаліції дронів», яку очолює Латвія. Як повідомляє «Європейська правда», крім Латвії, листа про приєднання до «коаліції дронів» підписали Україна, Нідерланди, Литва, Естонія, Швеція, Данія та Німеччина. Очікується, що перелік цих країн у подальшому зросте.

Підписавши листа, країни-учасниці зобов’язуються інвестувати ресурси у виробництво дронів, постачати безпілотники та запчастини до них в Україну, а також проводити випробування дронів, навчання військ тощо. Сама Латвія планує виділяти щонайменше 10 мільйонів євро на рік на розвиток безпілотної коаліції.

«Міністерство оборони отримало інформацію про безпілотники, яких потребує Україна, і розпочало переговори з місцевими виробниками щодо їхньої здатності постачати безпілотники та компоненти до них, які відповідають українським потребам», — додали в Міноборони Латвії.

Також держави — учасниці коаліції з розбудови ІТ-спроможностей України, сформованої в межах «Рамштайн», узгодили підписання угоди про співпрацю. Як зазначає Міноборони України, до угоди ІТ-коаліції приєднались Естонія та Люксембург як країни-лідери та Бельгія, Данія, Ісландія, Італія, Латвія, Литва, Нідерланди й Україна. Крім того, Велика Британія завершила приєднання до ІТ-коаліції шляхом підписання декларації про наміри.

Фото: МОУ.