Відтепер автомобілі з російськими реєстраційними номерами почнуть конфісковувати, а їхні власники платитимуть штрафи в розмірі від 750 до двох тисяч євро.

Як заявив міністр внутрішніх справ Латвії Ріхардс Козловскіс, винятком стане лише транзитний транспорт, який перебуватиме на території країни не більше доби, і автомобілі дипломатичних місій.

Зміни до законодавства було внесено в листопаді 2023-го. З осені всі країни ЄС, що межують з рф, перестали пропускати російські автомобілі. За інформацією Delfi, такі конфісковані авто можуть передати Україні, яка потерпає від російської агресії.

путінський режим божевільною маячнею відновити мертву імперію створює росіянам проблеми на всій планеті. Навіть російські мільярдери відмовляються від громадянства рф.

Василь Анісімов, бізнес-партнер наближеного до путіна алішера усманова, став сьомим мільярдером, який остаточно порвав з росією. Після відмови від російського в нього залишаються громадянства Хорватії та Домініканської республіки. В економіку цих країн бізнесмен вклав 11 мільйонів і 600 тисяч доларів відповідно. Його статки Forbes оцінив у 1,6 млрд доларів США. Від російського громадянства мільярдер відмовився після початку війни й жодними активами в рф уже не володіє.

Ще раніше розпрощалися з путінського росією мільярдери Рубен Варданян, Тимур Турлов, Юрій Мільнер, Микола Сторонський, Ігор Макаров та Олег Тіньков. А доля  тих олігархів, які не порвали зв’язків з росією, непроста. Наприклад, засновник «Альфа-груп» михайло фрідман, який перебуває під санкціями ЄС та США, судиться з прибиральницею, якій в Лондоні не міг заплатити зарплату.

У Великій Британії влада обмежила російським мільярдерам, які перебувають під санкціями, використання фінансів. фрідману дозволили використовувати щомісяця лише сім тисяч фунтів стерлінгів на потреби сім’ї, і ще окрема графа — для оплати обслуги, після чого олігарх повернувся до москви.

«У глибині душі ці люди давно вже підозрюють, що всі їхні спроби побудувати життя за стандартами, відмінними від західних, приречені на невдачу. Чи то «москва — третій Рим», чи то радянський соціалізм, чи нинішня спроба відмовитися від демократії та прав людини на користь горезвісних «традиційних цінностей» — усе це, зрештою, закінчується пшиком, черговим розчаруванням та черговою революцією», — коментує ситуацію в рф політолог, емігрант Аббас Галлямов.

Доктор історичних наук, колишній професор московського інституту міжнародних відносин Андрій Зурабов вважає, що в росії не хочуть більше цієї війни.

«Люди побачили ціну імперію. Вони побачили, що, по-перше, нічого не вийшло, жодної імперії не вийшло. Війна виявилася тяжкою, затяжною, в якій перемелюються сотні тисяч життів і жодного видимого славетного імперського результату немає. І це всім набридло. Всі тепер бояться. Вся росія паралізована страхом навіть не перед путіним — вона паралізована страхом, що в кожного є чи син, чи чоловік, чи онук призовного віку, і хто-зна, можливо, завтра його пошлють на фронт, а післязавтра привезуть у чорному пакеті», — пише Андрій Зурабов.