Про це повідомив єпископ Херсонський і Каховський ПЦУ Володимир (Харко). Повідомлення підтвердили у Каланчацькій селищній військовій адміністрації.

«Із сумом та прикрістю нині повідомили очевидці за підтвердженням спецслужб, що окупанти в смт Каланчак Херсонської області розстріляли настоятеля та будівничого храму Всіх святих землі української протоієрея Степана Подольчака. Цього дня далекого 1998 р. о. Степан був висвячений Патріархом Димитрієм на священника і з того часу самотужки вибудовував і храм, і громаду тепер уже Православної церкви України», — написав у Фейсбуці єпископ Володимир (Харко).

Рашисти забрали священника з дому — витягли з хати босоніж, наділи на голову мішок. 15 лютого приїхали за дружиною, щоб та упізнала вбитого.

«Сьогодні (15 лютого. — Ред.) стало відомо, що окупанти закатували найсвітлішу людину, яку нам пощастило зустріти у житті! Подольчак Степан Ярославович. Вірний Богу, чистий душею, чесний і справедливий! Ніби ангел, який спустився на землю! Неможливо повірити і ніколи не пробачимо!» — йдеться на офіційній сторінці Каланчацької селищної військової адміністрації.

До початку повномасштабного вторгнення і після окупації селища Степан Подольчак проводив богослужіння українською мовою. Кілька разів його викликали до ФСБ і вимагали, аби він перейшов до московського патріархату.

Як розповіла Світлана Фоміна, начальниця Каланчацької селищної військової адміністрації, священник приїхав до Каланчака зі Львівської області й разом із вірянами впродовж 10 років будував у селищі церкву. «Він завжди був проукраїнським, усі служби проводив українською, молився за Україну, навіть в окупації. Мабуть, через це росіяни відібрали найцінніше, що є у людини, — життя», — каже Світлана Фоміна.

Степану Подольчаку було 59 років, у нього залишилися дружина, діти та онуки.

Херсонська єпархія ПЦУ направила до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця звернення. У документі зазначено, «що на тимчасово окупованій території Херсонської області окупаційна влада рф спільно з представниками структур РПЦ порушують конституційні права та свободи громадян України через їхні релігійні або політичні переконання». Наголошується, що тут за підтримки окупаційної влади формують штат так званої Скадовської єпархії. У місцевих священників вилучають установчі документи релігійних організацій, а за відмову прийняти російське громадянство та перереєструвати релігійну громаду за російським законодавством у структурі рпц погрожують посеред зими відключити від електро-, газо-, водопостачання «та іншими карами».

«Ієрархи очолюваної митрополитом Онуфрієм (Березовським) релігійної структури красномовно мовчать, тому на захист духовенства й громад, які все ще належать до їхньої юрисдикції і потерпають, звертаємося ми. Адже вони перебувають на нашій канонічній території, яка охоплює всю Херсонщину», — йдеться у зверненні.

Уповноваженого Верховної Ради з прав людини просять вжити заходів з метою захисту цивільного населення під час війни, в тому числі на міжнародному рівні.

Фото Каланчацької селищної військової адміністрації.