Голова Поважної ради, заслужений лікар України, ексміністр охорони здоров’я Василь Князевич.

Про це розповіла директорка Державної установи «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. Громашевського» НАМН України, доктор медичних наук, професор Вікторія Задорожна на засіданні Поважної ради Відзнаки за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона».

Засідання Поважної ради перетворюються на майданчик для обговорення проблем найбільш актуальних для українського суспільства. Цього разу темою дня визначили «Уроки пандемії COVID-19 та завдання зі зменшення втрат населення під час нових загроз». Війна не скасовує, а навпаки —посилює необхідність дбати про розвиток системи охорони здоров’я, вважає Голова Поважної ради Василь Князевич.

Гіпотетичні загрози можуть перетворитися на цілком реальні, тож ВООЗ закликає до цього готуватися і навіть оприлюднює список хвороб, пріоритетних з огляду на наступні пандемії.

«На цей час найбільш актуальними є пандемічний грип, COVID-19, гарячка Крим-Конго, хвороба Ебола, марбурзька гарячка, MERS, вірус Ніпа, гарячка долини Ріфт, хвороба Зіка і хвороба ікс, — перелічує Вікторія Задорожна.

— Хвороба ікс означає, що серйозну міжнародну епідемію може спричинити патоген, який на цей момент невідомий як збудник захворювання людини. Концепція досліджень має бути спрямована на ранню готовність до всебічного її вивчення і розробок щодо цієї невідомої хвороби».

Поміж тим держава має працювати і над захистом населення від уже відомих інфекційних захворювань — таких, наприклад, як поліомієліт. За словами Вікторії Задорожної, Україні варто звернути увагу на те, що деякі країни відмовилися від використання «живої» вакцини від цієї недуги на користь інактивованої. Крім того, на думку епідеміологів, треба подбати, щоб усі військовослужбовці були щеплені від дифтерії.


Директорка Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. Громашевського НАМН України Вікторія Задорожна.

За словами завідувача кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. Богомольця доктора медичних наук професора Ольги Голубовської, про хворобу Х, яка може спричинити пандемію, ВООЗ попереджала ще 2018 року.

«І на цьому тлі наші керманичі руйнували санітарно-епідеміологічну службу, тож ми зустріли пандемію без головного санітарного лікаря і пройшли всю пандемію без головного інфекціоніста країни та без головного епідеміолога», нагадує вона.

Тим, що Україна впоралася з ковідом краще, ніж деякі інші країни Європи, ми завдячуємо самовідданості й професіоналізму наших медиків та низці інших факторів — таких як наявність більшої кількості ліжко-місць. «Зайві» лікарні раптом виявилися критично необхідними... Нова пандемія може бути в 20 разів небезпечнішою, додає Ольга Голубовська, тому і медики, і чиновники мають вчасно провести роботу над своїми помилками.


Завідувачка кафедри інфекційних хвороб НМУ імені О. Богомольця, член Поважної ради Ольга Голубовська.

— Наш проект має дуже амбітну мету — побудову нової сучасної країни, де життя і здоров’я людини, її духовний розвиток буде пріоритетом, — каже Василь Князевич, — тож після війни у нас будуть дещо інші завдання. —

Нині хочемо подякувати лікарям і нагадати суспільству про те, наскільки важлива їх місія, показати, хто є справжньою елітою і до кого треба дослухатися. Шукаємо серед них для вручення відзнаки найкращих — не тільки з професійної точки зору, а ще й за моральними чеснотами.

Орденом Святого Пантелеймона тепер нагороджуватимуть не тільки співвітчизників, а й громадян інших держав, які підтримують Україну.

— Цим опікуватимуться закордонні ради, які створюємо в межах своєї громадської ініціативи, — додає Василь Князевич. — Такі заходи відбуватимуться на базі шпиталів, де лікуються наші хлопці чи проходять реабілітацію.

Поважна рада ухвалила рішення проводити конкурс та нагороджувати Орденом Святого Пантелеймона у трьох номінаціях: для цивільних медиків, для військових медиків, а також для іноземних громадян та компаній за допомогу українському народу під час російської агресії.