Цей дідусь на другий день повномасштабного вторгнення приніс волонтерам заощаджені ним зі своєї мізерної пенсії п’ять тисяч гривень. Сказав, що радий буде, якщо вони комусь допоможуть у цю скрутну годину.

Нічні польоти військової авіації для містян на той час були вже не в дивину. Але цього разу їхню інтенсивність неможливо було порівняти зі звичайною. Що це мало б значити?

Перший день

Відповідь лучани отримали вже через кілька годин. Потужні вибухи в районі летовища розбудили всіх. Спочатку три, а через п’ятнадцять хвилин — ще два. «Це війна», — сказав я дружині, вкладаючи в сумку фотоапарат, диктофон, журналістське посвідчення. Звісно, про жоден сніданок чи навіть чай не йшлося. Бігом передав на сайт інформацію. Потім другу...

На вулиці попри вра-нішній час людно. Великі черги біля банкоматів. Знайомий, побачивши мене, запрошує стати поруч. Але я не міг втратити дорогий для репортера час. Паніки немає. Не чути звичного сміху, вітань.

Обличчя в усіх стривожені. Зустрічаю кілька груп поліцейських з автоматами. Патруль. Захожу в невеличкий, що на Північному ринку, магазинчик «М’ясце». Його власники встигли знизити ціну на свинину. Шинка коштує усього 89 гривень. Так вчинили багато підприємців. І скинули ціну не лише на м’ясні вироби, а й на макарони, предмети гігієни, тощо. Згодом чи не пів Луцька виготовлятиме тушонки для армії та сил самооборони, робитиме різні закупи для підтримки захисників і біженців.

Інтернет працює з перебоями. Не завжди вчасно вдається здобути інформацію. Певним чином ситуацію в регіоні роз’яснило звернення до волинян голови ОДА Юрія Погуляйка: «На українсько-білоруському кордоні в межах Волинської області поки що спокійно, військові несуть службу в посиленому режимі. Волинянам слід не піддаватись паніці, на місці з самого ранку працює оперативний штаб. Найперше — зберігаємо спокій. Усі правоохоронні органи підняті за сигналом тривоги. На кордоні білорусі з Волинською областю нічого не відбувається, прикордонники несуть службу в посиленому режимі».

Голова ОДА також поінформував, що в районі ранкових вибухів на Луцькому військовому аеродромі працює слідчо-оперативна група і з’ясовує всі обставини. Попередня інформація вже є, але її поки що не розголошують.

Про людські жертви на аеродромі поки що не відомо.

Далі — розпорядження міського голови Ігоря Поліщука. У місті призупиняють навчання в школах і дитячих садках. Тимчасово припиняє роботу і найпотужніша в місті котельня на вулиці Карбишева, 2, яка подає тепло в кілька густонаселених районів. У КП «Луцьк-тепло» пояснюють таке рішення близькістю до військового об’єкта. Попри все міський голова звертається до мешканців Луцька з проханням зберігати спокій і порядок.

У місті немає паніки. Дещо більше покупців у магазинах і аптеках, великі черги біля банкоматів. У звичному режимі працює транспорт. Хоча тривога витає у повітрі.

Під вечір стає відомо: удари ракет завдали певної шкоди інфраструктурі летовища, але не літакам, які вчасно залишили місце дислокації.

Від самого ранку деякі ЗМІ поширили інформацію про нібито підірвану телевізійну вежу. На окремих сайтах навіть подавали зображення із начебто моментом вибуху на тлі вежі та довколишніх будинків. Прямую туди.

Інформація виявилася фейком. Прикро, що на неї повелося стільки видань. Укотре виходжу на зв’язок з редакцією, щоб спростувати цю брехню.

Третій день

Луцьк та й вся область активно готуються до оборони. На всіх в’їздах в обласний центр облаштовуються блокпости, встановлюються металеві їжаки, лежать колоди дерев, які мають ускладнити пересування ворожої техніки. Активно готуються до спротиву ворогу сили самооборони. На кордоні з білоруссю, яка ще донедавна вважалася нашим найближчим другом, а тепер є джерелом небезпеки, споруджуються оборонні об’єкти, проводиться мінування.

Сповільнити наступ ворога має і підірвана залізнична колія на ділянці Ковель — Брест — один із мостів через Прип’ять. Багато волинян, котрі вже мають досвід бойових дій на сході, приходять у ці дні у колишні військкомати, щоб поповнити лави Збройних Сил України. Патріотичні почуття, готовність стати на захист рідної землі зашкалюють. У дворах люди готують «коктейлі Молотова», зварюють протитанкові їжаки, збирають їжу для тих, хто вимушено залишив рідну домівку.

Священники ПЦУ провели молитву за українське військо. В області готуються прийняти біженців з району бойових дій. Чимало лучан тимчасово залишили місто, перебравшись до своїх родичів у сільську місцевість. У селах у нічний час не працює зовнішнє освітлення. На дорогах зникли покажчики населених пунктів.

«Дякую волинянам за згуртованість та холодний розум у такий тривожний час. Знаю, що ви також не стоїте осторонь та всіляко допомагаєте військовим, волонтерам та всім, хто цього потребує. Не вірте фейкам, ніхто зброю не складає. Усі на місці та гідно дають відсіч ворогу. Вчора провів велику нараду з представниками бізнесу, на якій було домовлено про підтримку та виділення коштів», — каже в своєму черговому відеозверненні голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко.

Четвертий день

Тричі протягом ночі в Луцьку та області оголошували повітряну тривогу. Свої сховища під старовинними храмами і монастирськими будівлями пропонують релігійні громади всіх конфесій.

Протягом лише одного дня в Луцьку виготовили шість тисяч пляшок «коктейлю Молотова». А у Володимирі навіть організували навчання з їх влучного метання. Мало того, винахідники запропонували катапульту, яка закидуватиме ці палаючі смолоскипи на багато десятків метрів.

«Сьогодні вранці завдано повітряно-ракетного удару в район міста Володимира зі сторони білорусі. Інформація про втрати встановлюється. Щодо решти території, то ситуація контрольована. Кордон не порушений. Наша система оборони складається з ЗСУ, прикордонників, Нацгвардії, поліції, ДСНС. У кожному районі є батальйон тероборони. Не сумнівайтесь, кожен виконує свої функціональні обов’язки. Всі працюють, аби бути готовими навіть до найгіршого сценарію, — продовжує заспокоювати людей голова ОДА Юрій Погуляйко. — У нас має бути повна взаємодія, бо хаос на руку лише ворогу. — Тому в області створено координаційний центр, де прийматимуться всі рішення щодо організаційного забезпечення, логістики, волонтерства, розміщення внутрішньо переміщених осіб, патрулювання на вулицях».

П’ятий день

Стало відомо, що в неділю, 27 лютого, внаслідок ракетного удару по військовій частині неподалік Володимира загинув військовий. На той час молодший сержант Сергій Гребенюк перебував на бойовому чергуванні.

Прощалися із загиблим 28 лютого в Юріївській церкві Володимира. Начальник Волинської військової адміністрації Юрій Погуляйко підтвердив, що удару було завдано з боку білорусі.

У Луцьку, Ковелі, Володимирі та багатьох інших містах регіону введено заборону на торгівлю спиртним.

В обласному центрі працюють пункти допомоги теробороні. Центральний розміщено в обласному музично-драматичному театрі. Решта — у приміщеннях комунального закладу «Спорт для всіх», у мікрорайонах Луцька. Лише в Луцькій територіальній громаді зосереджено понад 20 тисяч «коктейлів Молотова», сотні протитанкових їжаків, на всіх в’їздах у місто облаштовано блокпости. Роботи зі зміцнення оборони міста та області тривають.
Ковельчани організували цілодобове чергування на залізничному вокзалі. Вони пригощають смаколиками, гарячим чаєм та кавою мешканців прифронтових територій, які виїжджають за кордон. Це зворушливо і водночас боляче... 

Волинська область.


У Володимирі вчаться кидати «коктейлі Молотова».

Фото з відкритих джерел.