За повідомленнями місцевих та російських Телеграм-каналів, після вибухів рух Керченським мостом, чи як його називають прокремлівські ЗМІ «Кримським мостом»  було перекрито.

Офіційно російська влада не коментує інцидент. Проте, російські ЗМІ пишуть, що нібито спрацювала система ППО.

Набула поширення й версія про потоплення корабля «Сєргєй Котов». Згідно з цією версією, саме цей корабель став мішенню для атаки під час нічних вибухів.

Свідчення очевидців

Місцеві жителі повідомляють, що чули щонайменше три потужні вибухи. Сила ударної хвилі була такою, що вона вибила вікна й двері в будинках поблизу. Деякі очевидці стверджують, що бачили спалах у районі Керченського мосту.

Офіційні заяви

Українська влада поки що офіційно не коментує події в Керчі. Проте, близькі до Офісу Президента України наполягають в мережі X, що «Кримський міст – це незаконний об'єкт. І все, що незаконне, має бути знищено».

Аналіз

Існує декілька ймовірних причин вибухів у Керчі.

Диверсія. Цілком ймовірно, що вибухи могли бути організовані українськими партизанами або спецслужбами.

Атака ЗСУ. Не можна виключати й те, що по кораблю «Сєргєй Котов» було завдано удару з української території.

Технічна несправність. Також не можна відкидати ймовірність того, що вибухи могли статися через технічну несправність на кораблі.

Контекст

Це вже не перший інцидент з вибухами в окупованому Криму. У 2022 році на авіабазі «Саки» в Новофедорівці пролунали вибухи, внаслідок яких було знищено декілька російських літаків.

Наслідки

Потоплення корабля «Сєргєй Котов» може мати значні наслідки для військової могутності росії. Цей корабель був одним із найновіших і найсучасніших у складі чорноморського флоту рф.

Важливо

Інформація про вибухи в Керчі та ймовірне потоплення корабля «Сєргєй Котов» потребує подальшої перевірки та офіційного підтвердження. Проте, цей інцидент свідчить про посилення напруження в окупованому Криму та про ймовірні прорахунки росії в питаннях безпеки.

Тим часом

«Кримський міст все ще закритий. Працює ППО. Безекіпажні українські катери (БЕКи) намагаються атакувати кораблі чорноморського флоту», – пишуть у мережі.

Окупанти стверджують, мовляв, майже весь півострів опинився під «масованим ударом з боку українських формувань». Вони заявляли про спробу ураження безпілотниками наземних об'єктів та атаку морських дронів на кораблі, а також на міст через Керченську протоку.

Проросійські «військкори» припустили: «зважаючи на вибухи, що прогриміли на околицях Феодосії», однією з цілей міг бути патрульний корабель «Сєргєй Котов», який перебував у тому районі.

«Чи був факт влучень або вибухи пролунали внаслідок знищення БЕКів – невідомо», – процитувало пропагандистів ASTRA, яке називає себе «виданням незалежних російських журналістів».

Окупанти визнали атаку й підтвердили втрату корабля

Інші стверджували, що корабель справді атакували українські «БЕКи», додаючи: «Уточнюємо про долю екіпажу, але судно все». Згодом росіяни підтвердили втрату корабля, який поповнив склад чорноморського флоту рф лише у 2022 році.

Російське судно вартістю $65 млн уразили морські дрони Magura V5: воно зазнало пошкоджень корми, правого та лівого бортів і не підлягає відновленню. Що з екіпажем, поки невідомо. Це була операція спецпідрозділу Group 13 ГУР Міноборони України у співпраці з ВМС ЗСУ та за підтримки Мінцифри. Захисники здійснили її в територіальних водах України – неподалік Керченської протоки.

Не так сталося, як гадалося

Представник ГУР Андрій Юсов назвав цю операцію блискучою, адже ворог планував використовувати корабель не тільки для патрулювання, а й розмістити на ньому зенітно-ракетні комплекси. Внаслідок ураження судна в росіян є загиблі й поранені (кількість уточнюється). Частина екіпажу змогла евакуюватися, бо на сухопутну територію викликали щонайменше 10 швидких.

За даними ВМС ЗСУ, у росії цей проєкт корабля є одним із найсучасніших. Крім «Сєргєя Котова», росіяни спустили на воду ще три такі – «Васіль Биков», «Павєл Дєржавін» і «Дмітрій Рогачьов» (єдиний, який поки що не зазнавав пошкоджень).

Прикметно, що міноборони країни-агресора рф, яке завжди поспішає заявити про «успішне відбиття атак на півострів», офіційної інформації про ситуацію на ранок 5 березня так і не надало.

Водночас окупанти у Криму продовжували скаржитися на вибухи: за їхніми словами, на Старокримському полігоні нависла дуже щільна димова завіса.

Як повідомлялося раніше

Унаслідок ракетного удару по авіабазі «Гвардійське» під окупованим Сімферополем 1 березня було пошкоджено рульову дорогу аеродрому й поранено трьох військових. А у Феодосії 3 березня через масовану атаку БПЛА пошкоджено магістральний трубопровід і дорожнє полотно на трасі «Таврида».

Фото: Факти ICTV

Джерела:

https://ua.krymr.com/

https://fakty.com.ua/ua/

https://twitter.com/podolyak_m?lang=en