Група народних депутатів звернулася до міністра юстиції Дениса Малюськи із запитом щодо виконання рішення суду про знесення «храму-МАФу», збудованого поблизу фундаментів першої кам’яної церкви часів княжої Русі-України — Десятинної, у буферній зоні, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО.

Серед народних обранців, котрі акцентують увагу на проблемі, — Ігор Гузь. На своїй офіційній сторінці у Фейсбуці депутат зазначив: «Територія біля української культової споруди — Десятинної церкви — має бути вільною від будь-яких МАФів московської церкви. У вересні 2023 року Північний апеляційний господарський суд ухвалив остаточне рішення щодо демонтажу «храму-МАФу» на території Музею історії України, що розташований поруч з фундаментом Десятинної церкви в місті Києві».

Народний депутат підкреслив, що незаконне захоплення цієї історичної території упц московського патріархату за підтримки команди януковича почалося ще в 2008 році.

Жодних дозволів на зведення споруди, яке велося в буферній зоні пам’яток ЮНЕСКО, де заборонено будь-яке будівництво, та на використання земельної ділянки не було.

Крім того, як зазначають у Міністерстві культури та інформаційної політики, незаконна споруда порушує ансамбль історичного археологічного комплексу «Десятинна церква», а розміщення МАФу на земельній ділянці музею суперечить її цільовому призначенню.

«Спільно з колегами-депутатами (включно зі мною 22 депутати) звернувся до міністра юстиції із питанням: коли ж усе-таки буде виконано рішення суду? Коли осередок країни-агресорки в самому центрі столиці України буде демонтований?!» — наголошує Ігор Гузь.

Нагадаємо, що у 2018 році колектив Національного музею історії України звернувся до Окружного адмінсуду Києва з позовом щодо визнання протиправним і скасування рішення про держреєстрацію прав релігійної громади упц московського патріархату на самовільно збудований об’єкт. Йдеться про каплицю загальною площею 133,2 кв. м (площа по зовнішніх стінах — 158 кв. м) за адресою: м. Київ, вул. Володимирська, 2, що в історичному ареалі столиці.

З петицією про демонтаж «храму-МАФу» біля Десятинної церкви до відповідних структур зверталися й кияни. Господарський суд міста Києва 15 лютого 2023 року зобов’язав релігійну громаду знести незаконний «храм-МАФ» на території Національного музею історії України, проте відповідач оскаржив це рішення.

14 вересня 2023 року Північний апеляційний господарський суд підтвердив зобов’язання звільнити ділянку від незаконно збудованого «храму-МАФу», а також зобов’язав релігійну громаду власним коштом привести територію до попереднього стану.

Фото зі сторінки народного депутата Ігоря Гузя у Фейсбуці.