У Національному заповіднику «Софія Київська» відбулася презентація видання «Історія України-Руси» Михайла Грушевського, перекладеного англійською мовою Центром досліджень історії України ім. Петра Яцика при Канадському інституті українських студій Університету Альберти (на знімку).

Як зазначають організатори проєкту, «видання «Історії України-Руси» Михайла Грушевського є найповнішим викладом стародавньої, середньовічної та нової історії українського народу. Це яскравий приклад фахової української наукової думки, доступної відтепер для міжнародної спільноти, зацікавленої більше знати про витоки української державності, глибоке історичне коріння українського народу завдяки працям його найвидатнішого історика, мислителя і державного діяча».

У презентації, що відбулася за підтримки Міністерства закордонних справ, Міністерства освіти і науки, Посольства Канади в Україні, Канадського інституту українських студій, Національного університету «Києво-Могилянська академія» і Національного заповідника «Софія Київська», взяли участь перша леді України Олена Зеленська, Уповноважений із захисту української мови Тарас Кремінь, посол Канади в Україні Наталія Цмоць, представники державних і наукових установ, відомі історики.

Модератором заходу був ініціатор випуску англомовного видання «Історія України-Руси» посол з особливих доручень МЗС України Ігор Осташ. «Як посол України у Канаді (2006—2011 рр.) з моїм академічним бекграундом вважав своїм пріоритетом підтримку українознавчих студій і проєктів. І ось тепер у Софії Київській ми презентували один з них, мабуть, найважливіший — англомовне видання «Історії України-Руси» Михайла Грушевського (в 10 томах) Канадського інституту українських студій. Одним з фронтів, на якому точиться запекла боротьба, є фронт історичний. путінська росія веде геноцидну війну проти України, заперечуючи факт наявності в України власної історії та культури», — зазначає Ігор Осташ. Він також наголосив, що презентоване видання слугує авторитетним спростуванням російських наративів та потужною зброєю у цій війні.

Складовою презентації стали оригінальні рукописи (автографи) видатного історика, надані Центральним держаним історичним архівом України, а також видання і світлини з колекції Історико-меморіального музею Михайла Грушевського.

Фото Національного заповідника «Софія Київська».