Очільники та окремі віряни багатьох із них в умовах повномасштабної війни ведуть підривну діяльність проти нашої країни, розпалюють міжрелігійну ворожнечу і демонструють зневагу до України як суверенної і незалежної держави, вибудовують форпости «русского мира», що приніс на нашу землю тисячі і тисячі смертей та страшні руйнування.

З метою захисту суверенітету та територіальної цілісності України, запобігання колабораціонізму, припинення розпалювання міжрелігійної ворожнечі та дестабілізації релігійного середовища до Верховної Ради було внесено законопроект щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних з російською православною церквою. 19 жовтня минулого року парламент ухвалив законопроект у першому читанні, а 5 березня ц. р. Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту проголосувати документ у другому читанні.

Законопроект до другого читання зазнавав істотних змін, став «значно сильнішим» і, як повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, може бути розглянутим наприкінці березня.

«Наш комітет справді рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні законопроект щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних з російською федерацією. Варто акцентувати, що цей законопроект не про заборону діяльності релігійних організацій, а про заборону їхніх зв’язків з країною-агресором», — наголосив Микита Потураєв.

Йдеться про законопроект № 8371. За словами голови комітету, основна мета закону, який має покласти край діяльності російської православної церкви в Україні, в тому, щоб розірвати зв’язки українських релігійних організацій з московським патріархатом, який по суті є державною інституцією, частиною кривавого кремлівського режиму.

«Передбачається, що Державна служба України з питань етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) проводитиме дослідження щодо зв’язків релігійної організації з країною-агресором», — зазначає Микита Потураєв. Він наголосив, що Держетнополітики може проводити таке дослідження за власним бажанням, якщо бачить на те підстави, за зверненням центральної, місцевої влади, громадських організацій. Зокрема для встановлення зв’язків релігійної організації з росією буде проводитися релігієзнавча експертиза.

Голова комітету акцентував, що саме за результатами такої експертизи ДЕСС складатиме припис, на основі якого вимагатиме від релігійних організацій розірвати зв’язки з державою-агресором. У разі якщо порушення встановлено, але вимоги припису не виконуються протягом 30 днів, ДЕСС має звернутися до суду. «Держетнополітики може скасувати своє рішення, якщо релігійна організація наведе переконливі аргументи, представить документи і доведе, що не є афілійованою, не має зв’язків у рф», — додає Микита Потураєв.

Він наголосив, що у тексті документа до другого читання врахували усі зауваження та спірні моменти щодо судового розгляду справ: «Зокрема у першому варіанті законопроекту не було уточнено, в яких судах мають розглядатися такі питання, тобто організація могла піти до будь-якого районного суду і оскаржувати рішення ДЕСС нескінченну кількість разів. Тепер пропонується, щоб розгляд цих справ було виведено на високий рівень судового розгляду, щоб вони розглядалися вищими судовими інстанціями».

Нагадаємо, що за законопроект у першому читанні проголосували 267 депутатів (за мінімально необхідних 226). Тоді голова СБУ Василь Малюк попросив депутатів ухвалити закон, щоб мати змогу швидко забороняти діяльність церковних громад, у яких виявили колаборантів. Лише в останні дні стали відомі нові факти підривної діяльності служителів упц мп. За повідомленням СБУ, 29 лютого ц. р. митрополиту Сумської єпархії Євлогію оголошено підозру в розпалюванні міжрелігійної ворожнечі через свої проповіді та відеозаписи на сторінках у соцмережах. Цього ж місяця настоятель храму Дніпропетровської єпархії упц мп отримав п’ять років ув’язнення за підтримку повномасштабного вторгнення росії в Україну — під час проповідей він виправдовував захоплення окупантами частини території нашої держави. І цей перелік можна продовжувати.

Тож нова редакція проекту закону містить поправки від Служби безпеки України, які передбачають припинення діяльності релігійної організації, якщо її очільник був засуджений за колабораційну діяльність, державну зраду.

Народний обранець наголошує, що за законом України кожна релігійна громада, спільнота може самостійно вирішувати, під юрисдикцією якої церкви перебувати. «Наразі значна кількість релігійних спільнот хочуть змінити церкву, до якої належать, проте такий перехід зробити доволі складно. У законопроекті ми пропонуємо значно спростити процедуру переходу», — каже він.

Важливо і те, що ухвалення закону дозволить ефективно боротися з ворожою пропагандою та «не передбачає утисків за принципом віросповідання».

Слід зазначити, що законопроект містить політичну декларацію, якою засуджується рпц, забороняється її діяльність на території України та пояснюється причина такої заборони.

«Сподіваюся, що в такому питанні парламент об’єднається й ухвалить закон в цілому. Цей законопроект не про заборону церков, не про утиски за принципом віросповідання, а про заборону зв’язків між релігійними організаціями України та державою-вбивцею, якою є російська федерація, — каже Микита Потураєв. — Переконаний, що реалізація закону допоможе очистити релігійну царину України від прихильників російської ідеології, а також завершити процес повернення у власність українського народу Києво-Печерської лаври».

У разі прийняття закону рпц та афільовані з нею структури не зможуть використовувати державне і комунальне майно. Для ухвалення рішення необхідно мінімум 226 голосів народних обранців. Як свідчать соцопитування, більшість українців підтримують заборону діяльності на території України церкви, що підпорядковується московському патріархату та залишається з ним у єдності. Вимогу розірвати зв’язки релігійних громад в Україні з москвою у своїй промові під час Другого круглого столу в Токіо, організованого міжнародним альянсом «Релігії за мир», обґрунтував речник ПЦУ митрополит Євстратій (Зоря). Він зазначив, що росія щоденно вбиває українських військових, знущається з українських полонених, переслідує українських громадян на окупованих територіях, щодня обстрілює мирних мешканців та руйнує цивільну інфраструктуру. «Росія тримає в заручниках два континенти, окупувавши найбільшу в Європі ядерну електростанцію в Запоріжжі. Потенційна катастрофа на цій станції матиме наслідки значно гірші, ніж аварія в Чорнобилі. Через російські військові дії вже зараз повністю або частково зруйновано в Україні понад 600 місць релігійного поклоніння — храмів, мечетей, синагог, домів молитви. Минулого тижня російські окупанти після тортур вбили священника Православної церкви України Степана Подольчака з селища Каланчак у Херсонській області. Він став однією з багатьох жертв російського терору, вбитих або ув’язнених релігійних лідерів — священників, пасторів, християнських і мусульманських релігійних активістів», — зазначив Євстратій (Зоря). Речник ПЦУ наголошує, що інституцією, яка виправдовує це зло, стала російська православна церква. «Її лідери не лише нічого не роблять, щоб зупинити російську агресію проти України — навпаки, вони виправдовують її, надають цій агресії сакрального обґрунтування. Патріарх гундяєв у храмі знову і знову благословляє російську армію продовжувати її злочини на українській землі». І додає:

«Зараз, доки війна триває, слід зосередити зусилля не на примиренні зі злом, а на подоланні та припиненні зла».