У день 210-річчя від дня народження Поета, Мислителя українського народу в Шевченківському краї стоголосо лунали вірші та пісні на слова того, хто два століття тому попереджав земляків: «Кохайтеся, чорнобриві, Та не з москалями, Бо москалі — чужі люде, Роблять лихо з вами» і заповідав: «Борітеся — поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас сила і воля святая!».

На урочистості в селі Шевченкове на Звенигородщині Черкаської області, де зростав малий Тарас і ходив в науку до дяка, у котрого опанував «Граматку», «Часослов» і «Псалтир», зранку зібралася біля величного пам’ятника Кобзареві вся громада — малі діти і статні чоловіки у вишиванках, жінки з квітчастими хустками на плечах, учасники російсько-української війни у камуфляжі. Урочисте відкриття всенародного свята розпочалося з гімну України та вшанування загиблих у протистоянні рашистській агресії Героїв — «тих, хто віддав своє життя за рідну земля і охороняє нас з Небес».

Голова Черкаської обласної державної адміністрації, генерал-майор Ігор Табурець, звертаючись до громади, зазначив: «Своєю творчістю Тарас Шевченко нас попереджав, що Україну чекає тяжка війна з російським агресором, що московитам ніколи не можна вірити. Це страшний ворог, який щодня бомбить наші міста і села. І в нас усіх єдиний шлях — боротися, щоб зберегти нашу Батьківщину. На відміну від сусідів, ми знаємо свою історію. Не переписуємо її, як російські окупанти. Ми знаємо своїх героїв. Шануємо свої культурні надбання, а не привласнюємо чужі. Ми боремось за своє, а не претендуємо на чуже! Ми обов’язково переможемо!»

Про значення постаті великого Поета і Пророка у житті українського народу, і особливо під час повномасштабної війни говорив і народний депутат України Сергій Нагорняк. Він зазначив, що подвиг Тараса Шевченка, який служив рідному народові кожним своїм твором, закарбований у світовій історії. «Немає місця, де не знають його ім’я. Від Києва до Алмати звучить Тарасове слово. У ці дні на честь Поета проходять заходи у всьому світі, зокрема й у Казахстані, з яким пов’язана доля Кобзаря, і де великого українця дуже шанують, де йому встановлено багато пам’ятників, є музеї». Народний депутат наголосив, що на честь 210-річчя від дня народження Поета у Звенигородці Черкаської області відкрилася «Тарасова юрта», яку облаштували за підтримки Казахстану. Тут, на тлі малюнків Кобзаря, зроблених під час заслання до Казахстану, де він написав велику кількість віршів, повісті та картини, діти малюють, братимуть участь у майстер-класах і слухатимуть лекції з історії. За словами Сергія Нагорняка, через культуру до громадян Казахстану доносимо правду про Україну та її боротьбу з навіженим путінським режимом.

До Шевченкового цього дня прибула велика делегація громадських діячів, журналістів, курсантів Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка на чолі із заступником голови Спілки офіцерів України, народним депутатом України другого скликання, капітаном 1-го рангу у відставці Євгеном Лупаковим та громадською діячкою, заслуженим працівником культури України, поетесою Зоєю Ружин. Готуючись до свята, Зоя Володимирівна — ініціатор та організатор «Мистецького спецназу» та почесна громадянка села Шевченкове — власноруч із колосків пшениці, гілочок верби та вічнозелених рослин виготовила три вінки, які були покладені до пам’ятника Тарасу Шевченку і на могили його батьків —Григорія Івановича Шевченка та Катерини Якимівни, у дівоцтві Бойко.

Зоя Ружин, виступаючи перед громадою села, зазначила, що Україна живе і бореться із сильним та жорстоким ворогом, який прийшов по наші землі й нашу історію, бо «маємо непохитну віру і любов, закладені у наші серця і душі великим Тарасом». «День народження Кобзаря — свято всього українського народу. Нашого Генія знають і шанують у всьому світі — йому встановлено понад 1200 пам’ятників і пам’ятних знаків у різних країнах по всій планеті, його твори перекладені 147 мовами світу. Поезія Шевченка близька і зрозуміла всім волелюбним народам світу, адже вона наснажена високою моральною силою, а його твори кличуть до боротьби за свою свободу».

Народний депутат попередніх скликань Іван Заєць з трибуни, встановленої перед пам’ятником Кобзареві, закликав українців до єднання, як закликав нас Тарас. «Покоління українців ставили перед собою питання — хто такий Шевченко. Це — Пророк! Пророк, який говорить словами Бога. Пророка ніхто не переможе, тож треба читати Шевченка. Він поведе нас у наше майбутнє».

Євген Лупаков у своїй промові зазначив, що наші воїни пішли на війну з ворогом, пам’ятаючи пророчі слова Тараса Шевченка і про свою правду у своїй хаті, і про те, що немає другої України, і другого Дніпра. «Ми світ цивілізації, а ті, хто прийшов плюндрувати нашу землю — світ варварства, — підкреслює Євген Лупаков. — Кобзар закликав нас любити свою Україну, любить во врем’я люте. Він попереджав нас про війну з московщиною і вірив у нашу Перемогу. Він писав: «Як понесе з України У синєє море Кров ворожу... отойді я І лани і гори — Все покину, і полину До самого Бога Молитися...». І ці, й інші слова Кобзаря — це заповіт, керівництво до дії. З ними й переможемо!»

Урочисті заходи з нагоди 210-ї річниці від дня народження Кобзаря відбулися і в Товаристві «Знання», де за круглим столом «З духовним гетьманом України — до Перемоги» зібралися філософи, журналісти, громадські діячі та студенти. Член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, доктор філософських наук, професор, голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань Василь Кушерець під час своєї доповіді зазначив: «Тарас Шевченко є загально визнаним символом України. Його творчість нині впливає на весь світ. Йдеться про глобальний аспект майбутнього.

У своїх творах наш духовний Гетьман прояснив силу духу нашої нації всьому світові. Сьогодні Україна закликає світ не сприймати перекручену росією історію — у її версії імена міфічних героїв, «благородні» російські царі — «собіратєлі земель русскіх», а насправді дикі загарбники чужих земель, вбивці і кати. Саме на прю з російською імперією як уособленням тотального зла і постала духовно-ідейна та метафізична енергія Кобзаря, яка, по суті, проявляється і нині». Про значення і роль творчості Пророка у своїх виступах говорили поет Василь Василашко, мистецтвознавець Василь Неволов, народна артистка України Галина Яблонська, оглядач газети «Голос України» Світлана Чорна та інші учасники заходу. Під час круглого столу дано старт дев’ятому міжнародному конкурсу «Тарас Шевченко єднає народи».

Фото авторів.