Силами та засобами протиповітряної оборони України всі «шахеди» було знищено.

За даними Генштабу ЗСУ (станом на 15.03), за добу на фронті відбулося 76 бойових зіткнень. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський відвідав українські позиції, поспілкувався з бійцями та командирами на Авдіївському напрямку, що на Донеччині.

«Працював на Авдіївському напрямку, де противник зосередив основні зусилля і вже декілька діб поспіль намагається прорвати оборону наших військ у смугах трьох бригад, щоденно кидаючи в бій штурмові підрозділи на техніці та в пішому порядку», — повідомив він у телеграм-каналі.

За словами Головнокомандувача ЗСУ, російські окупаційні війська підтримують власні наступальні дії інтенсивним вогнем артилерії та активним застосуванням FPV-дронів і дронів зі скидами. Водночас авіація ворога періодично завдає ударів КАБами з відстані 40—50 км. «У цих умовах най-ефективнішим способом ведення оборони є знищення бронетехніки та штурмових груп піхоти противника вогнем артилерії, діями бронегруп, комплексним застосуванням ударних безпілотних систем різних типів, захист від ворожих дронів своїх підрозділів засобами РЕБ у поєднанні зі знищенням пунктів управління ворожими БПЛА ударами ракетних систем і вогнем артилерії», — зазначив Олександр Сирський.

Він зауважив, що спільно з командирами розглянув оптимальні варіанти дій наших військ, маневр резервами, забезпечення боєприпасами та іншими матеріальними засобами. Та запевнив: вжито всіх необхідних заходів для зміцнення оборони та організації постійної взаємодії між всіма елементами оперативної побудови на цьому напрямку.

Зі свого боку, коментуючи поточну ситуацію на лінії зіткнення, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець наголошує, що нині на всіх ділянках фронту ворог використовує малі тактичні групи. Аналітик нагадав, що росіяни проводять наступальні дії, ще починаючи з жовтня минулого року. Наразі, за його словами, якщо виділяти якісь особливі ділянки фронту, то на Новопавлівському напрямку (навколо Мар’їнки) атак більше, ніж біля Авдіївки. «Однак цікаво те, що загалом попри перевагу противника його наступальний потенціал вичерпується. Звісно, це досить гучна заява, але бачимо, що по всіх ділянках ворог використовує такі малі тактичні групи. А та перевага, яка була насамперед на Авдіївському напрямку, не реалізувалася в бажаннях загарбника, аби вийти на якийсь оперативний простір», — вважає військовий експерт.

Він зазначив, що попри атаки окупаційних військ на складній ділянці Бердичі — Орлівка — Тоненьке наша оборона є достатньо ефективною. Згурець підтвердив, що на Авдіївському напрямку існувала певна загроза просування противника. Однак за рахунок українського резерву, наших засобів РЕБ та артилерії такі ворожі рухи будуть унеможливлені.

«А другий напрямок, де активізувалися бойові дії, крім Мар’їнки та Авдіївки, — Запорізький фронт. Бачимо там атаки на Роботине та Вербове, про це так само говорив генерал Сирський, але ці атаки окупантів купіруються. Ситуація, як на мене, має цілком стабілізований вигляд, а буде набагато ефективніше, якщо зараз збільшиться надання військової допомоги та надходження насамперед боєприпасів, що значною мірою впливатиме на характер бойових дій», — резюмував Сергій Згурець.