І доки Сили оборони України поступово виходять зі снарядного голоду, противник використовує цю ситуацію на свою користь, намагаючись повернути втрачені минулого літа позиції й покроково захоплюючи нові.

Паралельно ворог щодоби накриває вогнем прифронтові території. Так, позаминулої доби російські загарбники обстріляли та завдали авіаударів приблизно по 15 населених пунктах Харківщини, унаслідок чого було пошкоджено будинки, четверо мешканців регіону зазнали поранень. Одночасно триває розхитування медіапростору загрозою наступу та окупації Харкова. Цей наратив було вкинуто через «Медузу» — умовно-опозиційний, але російський інформаційний ресурс.

«Загроза для Харкова була, є і буде, доки не закінчиться війна. Але загрозу слід оцінювати раціонально і розсудливо, а не панічно і нерозважливо», — радить військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

За словами аналітика, щоб розпочати наступ, оточити та розгорнути міські бої в Харкові, росіянам потрібно «мінімум 500 тисяч тіл, що повністю штатно укомплектовані технікою і мають резерв не менш як 100—150 тисяч тіл».

Наразі такої кількості російських окупаційних військ немає навіть на тимчасово окупованих територіях у зоні бойових дій. І в короткий термін та ще й непомітно зібрати такий ресурс неможливо.

Проте ворог не збирається припиняти війну. Нещодавно командувач Сухопутних військ генерал-лейтенант Павлюк заявив, що рф готується наступати влітку і для цього збирає сто тисяч «штиків». Але чи вистачить у рашистів ресурсної бази для цього? З того приводу Defanse Express наводять міркування західного військового експерта, генерал-майора австралійської армії у відставці Міка Раяна. На його думку, цьогоріч кремль вирішить посилити інтенсивність бойових дій проти України, враховуючи зволікання США з наданням військової допомоги нашій країні.

Відповідно доки є «вікно можливостей», рф явно намагатиметься захопити якомога більше українських територій, припускає Раян. Однак мати намір щось захопити — не означає достатність ресурсів для досягнення цієї мети.

Наприклад, очевидною видається оцінка, що після проведення «виборів путіна» кремль може піти на ті чи інші форми посилення мобілізації живої сили. Але ж мало просто набрати новобранців, їх потрібно чимось озброювати та оснащувати, а з цим є свої нюанси.

Якщо говорити в загальних рисах, то запаси бронетехніки та іншого озброєння на базах зберігання армії рф поступово виснажуються. Якщо продовжувати цю тему, то не можна оминути увагою ту річ, що для масштабних наступальних дій ворогу будуть необхідні додаткові артилерійські снаряди в значних кількостях, зокрема й від «зовнішніх» джерел поставок. Але от чи будуть Північна Корея та Іран постачати рашистам боєприпаси й надалі в настільки великих кількостях — поки що невідомо.

Для проведення наступу треба не тільки відповідні ресурси, а й відповідні оперативні можливості. Наприклад — можливість створити ефект оперативної раптовості для переходу в наступ. У рашистів з цим насправді проблеми, оскільки сучасні засоби розвідки, по суті, дозволяють розвіяти «туман війни».