А позаминулої доби двічі за день ворог завдав ударів балістикою по Києву та Одесі. В експертних колах кажуть: то були експериментальні протикорабельні крилаті ракети «Циркон», заявлені рф як гіперзвукові, що здатні маневрувати. Тобто згідно з піаром російської пропаганди — зброя із серії «аналоговнєт». Проте цей черговий міф про «другу армію світу» та її сучасне озброєння знищили над столицею українські сили протиповітряної оборони.

Відмінність цього балістичного експерименту росіян від попередніх нальотів — її швидкість. Відлік від сирени повітряної тривоги до вибухів йшов навіть не на хвилини, а на секунди... Речниця ОК «Південь» Наталя Гуменюк повідомила: балістичні ракети рф можуть долетіти до Одеси з Криму за одну хвилину.

Як пояснив директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих у ефірі «Еспресо», аналізуючи атаку на Київ «цирконами», цей тип ракет є небезпечним, оскільки вони мають дуже високу швидкість. Їх запускали з окупованого Криму, й час підльоту вимірювався хвилинами. Мовляв, до столиці — це 7—10 хвилин. Окрім того, пуск цієї ракети не можна спрогнозувати завчасно, а лише після запуску. Утім, за словами експерта, такі удари не можуть бути частими на цьому етапі війни. Оскільки наразі «циркони» не пішли в серійне виробництво, хоча їхньою розробкою росіяни займаються з 2011 року.

То був щонайменше п’ятий випадок використання «Циркону» по українських містах. Раніше рф била ними по Запоріжжю, а 7 лютого — по столиці. Тоді фахівці п’ять днів верифікували уламки ракети та робили експертизу. 12 лютого Олександр Рувін, директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, поінформував: московити атакували Київ саме протикорабельною гіперзвуковою крилатою ракетою 3М22 «Циркон». Про це свідчить маркування на частинах та уламках, ідентифікація вузлів і деталей та особливості відповідного типу зброї. Однак ракета 3М22 «Циркон» ніколи не демонструвалась, немає її фото, а відео з випробувань знімали на низькоякісні камери. Тому можна говорити лише про дані, які оприлюднюють про свою ракету самі росіяни. Водночас експерти скептично ставляться до даних про «Циркон», що їх поширює російська пропаганда.

«Циркон» — це така собі ракета-привид: дуже багато розмов, рекламні ролики крутять своїм. А насправді ніхто не знає, скільки таких ракет взагалі та наскільки вони ефективні», — вважає капітан першого рангу запасу ВМС ЗСУ Андрій Риженко.

На думку військових оглядачів, крім залякування новітньою зброєю власного виробництва, обстріли «цирконами» мають на меті випробування експериментальної ракети, як то кажуть, у польових умовах... Але цей зразок найновішої гіперзвукової ракети, яка створювалась противником для подолання систем протиповітряної і протиракетної оборони, прекрасно збивається не дуже новими, але зробленими на Заході системами Patriot.

Натомість Сили оборони атакували українською ракетою «Нептун» десантний корабель «Костянтин Ольшанський», який російські загарбники вкрали в України у 2014 році під час анексії Криму. За словами речника ВМС ЗСУ Дмитра Плетенчука, на десятому році війни окупанти вирішили його відновити, бо зрозуміли, що в них закінчуються великі десантні кораблі, і використовувати проти України. Тепер він точно не є боєздатним, як і «минск» та «оленегорский горняк»... Окрім того, речник ВМС повідомив: уражені напередодні російські великі десантні кораблі «азов» та «ямал» не зможуть виконувати бойові завдання найближчим часом, як і судно «иван хурс».